Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα των γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να διπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Η νέα μέθοδος προληπτικού ελέγχου για την ανίχνευση των υγιών εμβρύων βρέθηκε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF στο 60% ή και περισσότερο. Οι κλινικές δοκιμές της μεθόδου λαμβάνουν χώρα στην Κίνα και δίνουν ελπίδα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να συλλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η δημοσίευση της εν λόγω μελέτης στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell θα πρέπει να αναγνωσθεί με προσοχή. Η μέθοδος της IVF εξ ορισμού περιλαμβάνει την ένωση του ωαρίου της γυναίκας και του σπερματοζωαρίου του άνδρα σε εργαστηριακό σκεύος και η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα της μητέρας.

Για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας οι κλινικές γονιμότητας χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους επιλογής των πιο υγιών κυττάρων. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει συνήθως την απομάκρυνση των κυττάρων από ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και μπορεί να μην εντοπίσει όλα τα προβλήματα του γενετικού υλικού.

Η νέα μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια από εθελόντριες δότριες βασίστηκε στην απομάκρυνση των πολικών σωματίων των κυττάρων κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των εμβρύων, τα οποία δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη τους και στην ανάλυση ολόκληρου του γενετικού τους κώδικα. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τον έλεγχο του DNA που συνεισφέρεται από τη μητέρα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο για τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, την αποβολή ή την ανάπτυξη γενετικών προβλημάτων στο παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική, ιδιαίτερα στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποτυχιών της IVF, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών υπογονιμότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ειδικοί ωστόσο, εφιστούν την προσοχή της κοινής γνώμης στο γεγονός ότι η θεωρία μπορεί να φαίνεται ελκυστική κι ελπιδοφόρα, αλλά στην πράξη ακόμα δεν έχει αποδώσει. Εάν ο έλεγχος των ωαρίων ή των εμβρύων δεν είναι ακέραιος και αξιόπιστος, μπορεί να κοστίσει τις γυναίκες τα έμβρυα ή τα ωάρια τους, τα οποία είναι ευαίσθητα και πολύτιμα.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλά από αυτά τα ζευγάρια στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Πηγή: bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης