Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όταν οι δύο σύντροφοι μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες της ανατροφής και φροντίδας των παιδιών, είναι πιθανότερο η σχέση και η σεξουαλική τους ζωή να είναι ποιοτικές και ικανοποιητικές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα του 2006 σχετικά με τη συζυγική σχέση, τα οποία αντανακλούσαν τις απόψεις 467 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών που είχαν παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές χώρισαν τα ζευγάρια σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ζευγαριών οι γυναίκες ήταν αυτές που αναλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των παιδιών, στη δεύτερη ομάδα ήταν οι άνδρες, ενώ στην τρίτη οι ευθύνες της φροντίδας και της ανατροφής των παιδιών μοιράζονταν ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Η ποιότητα της σχέσης εκτιμήθηκε από τα αναφερόμενα επίπεδα σύγκρουσης και ικανοποίησης που βίωναν οι σύντροφοι μέσα σε αυτή. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και την ικανοποίηση των συντρόφων από αυτή.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας της σχέσης και της σεξουαλικής ζωής αναφέρθηκαν από ζευγάρια στα όποια οι γυναίκες ήταν αυτές που αναλάμβαναν σχεδόν εξολοκλήρου τη φροντίδα των παιδιών. Όταν οι άνδρες ήταν αυτοί που αναλάμβαναν κατά κύριο λόγο τη φροντίδα των παιδιών, η ποιότητα της σχέσης, η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και η ικανοποίηση από αυτή ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτές των ζευγαριών που μοιράζονταν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών. Οι ερευνητές τονίζουν πως η μεγάλη διαφορά που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών έχουν ήδη αναλάβει και την ευθύνη για όλα τα άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στα ζευγάρια που ο άνδρας αναλαμβάνει την ευθύνη των παίδων, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μπορεί στην περίπτωση αυτή οι γυναίκες να αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή, οι άνδρες, όμως, αναφέρουν τα χαμηλότερα. Παρόλα αυτά για τους άνδρες αυτούς είναι πολύ σημαντικό να είναι αφοσιωμένοι πατέρες.

Στην παρούσα μελέτη, η φροντίδα των παιδιών ορίστηκε μέσα από τρεις διαστάσεις: τη φυσική και συναισθηματική φροντίδα, την φροντίδα μέσω αλληλεπίδρασης με το παιδί και την παθητική φροντίδα που περιλαμβάνει την επίβλεψη και παρακολούθηση του παιδιού. Οι ερευνητές επίσης αξιολόγησαν τη φροντίδα με τη βοήθεια συγκεκριμένων στοιχείων όπως είναι ο καθορισμός και η επιβολή των κανόνων , η επιβράβευση και το παιχνίδι με τα παιδιά.

Τονίζουν βέβαια ότι οι μετρήσεις που χρησιμοποιηθήκαν συνιστούν βασικό περιορισμό της μελέτης. Δεν είχαν, για παράδειγμα, κανένα στοιχείο σχετικά με το τάισμα και το μπάνιο του παιδιού, τα οποία συνήθως αναλαμβάνουν οι μητέρες. Άλλος ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δε συμπεριέλαβε ομόφυλα ζευγάρια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελλοντική τους έρευνα θα εστιάσει στην αποκάλυψη των μηχανισμών που εξηγούν γιατί οι σύντροφοι που μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες της ανατροφής και της φροντίδας των παιδιών, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας στη σχέση και τη σεξουαλική τους ζωή. Πώς, δηλαδή, αυτή η διαδικασία του μοιράσματος γίνεται αντιληπτή από τα ζευγάρια με τόσο θετικό τρόπο.
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί από την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου. Το λεγόμενο sexting φαίνεται να είναι μια πρακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφού 8 στα 10 άτομα παραδέχονται ότι τη χρησιμοποιούν.

Πηγή : medicalnewstoday

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης