Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) ή η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία δεν αποτελεί αναπόδραστη συνέπεια της γήρανσης, αν και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει το 10% των ανδρών κάτω από 50 ετών, το 40% των ανδρών πάνω από 60 και άνω του 50% των ανδρών πάνω από 70.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να προκαλέσει ντροπή, άγχος, στρες, απογοήτευση, αλλά δεν χρειάζεται να σημάνει το τέλος της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Πολλά είναι τα ζευγάρια που έχουν βρει τρόπους να διαχειριστούν τη ΣΔ και μάλιστα να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Ιδιαίτερα οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο διέγερσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τη σεξουαλική πράξη. Παράλληλα, εκτός από τη γήρανση υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης του. Αυτοί είναι:

  • ο διαβήτης 
  • η υπέρταση 
  • η αθηροσκλήρωση 
  • το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη 
  • τα προβλήματα στη σχέση 
  • οι ψυχικές διαταραχές 
  • το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ 
  • η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων 
  • η κόπωση 
  • οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη 
  • κάποιοι τύποι χειρουργείου του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης
  • ο υπογοναδισμός 
  • η σκλήρυνση κατά πλάκας 
  • η νόσος του Parkinson 
  • η ακτινοθεραπεία στους όρχεις 
  • το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν ένας άνδρας ανησυχεί σχετικά με τη στυτική του λειτουργία και το πώς επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή, τη σχέση ή την υγεία του, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται. Κάποιες φορές, μάλιστα, η ΣΔ μπορεί να συνυπάρχει με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως είναι η πρόωρη ή η καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Ο ειδικός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή άλλου τύπου θεραπείες, καθώς και να παραπέμψει το ζευγάρι σε σύμβουλο ή ψυχοθεραπευτή. Κάποιες φορές μπορεί να εντοπιστεί η υποκείμενη αίτια της ΣΔ και η αντιμετώπισή της να είναι αρκετή ώστε ο άνδρας να ανακτήσει τη σεξουαλική του λειτουργία. Πέρα όμως από τις συστάσεις του ειδικού αναφορικά με τη θεραπεία, υπάρχουν και κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει το ζευγάρι ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική του ζωή.

Κατ’ αρχάς το πιο σημαντικό βήμα είναι η συζήτηση. Σίγουρα η ΣΔ είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά ο μόνος τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει και τους δύο είναι η ειλικρινής συζήτηση με σεβασμό και αγάπη. Αδιαφιλονίκητα αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει οποτεδήποτε. Η επιλογή της σωστής στιγμής είναι κρίσιμη, έτσι ώστε να είναι και οι δύο σύντροφοι ανοιχτοί και συγκεντρωμένοι ο ένας στον άλλο. Για παράδειγμα, ίσως δεν είναι ιδανική στιγμή έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σεξουαλικής επαφής ή όταν η συζήτηση μπορεί να διακοπεί από τηλεφωνήματα ή από τα παιδιά. Πολλές φορές η ευαισθησία της συντρόφου πάνω στο θέμα της ΣΔ μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα και να αναζητήσει βοήθεια. Είναι πάντα καλό ο άνδρας να γνωρίζει ότι η σύντροφός του είναι πρόθυμη να βοηθήσει όταν αυτός το θελήσει. Αυτή η επιβεβαίωση, όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με την ψευδή επιβεβαίωση ότι όλα είναι καλά τη στιγμή που δεν είναι. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει η σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο άνδρας πρέπει να είναι προσεκτικός με την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει. Πολλές φορές το αλκοόλ πριν από τη σεξουαλική πράξη καταναλώνεται για να προσφέρει ηρεμία από το άγχος επίδοσης. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ όμως, καθώς και το κάπνισμα, μπορεί να επιδεινώσουν τη ΣΔ. Το ζευγάρι μπορεί να δοκιμάσει άλλους τρόπους χαλάρωσης, όπως είναι το μασάζ ή ένα ζεστό μπάνιο.

Καθώς οι σύντροφοι μεγαλώνουν σε ηλικία, τα σώματά τους αλλάζουν, όπως και ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουν από αυτά. Δεν μπορεί, λοιπόν, η σεξουαλική δραστηριότητα να γίνεται με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να προσφέρει ευχαρίστηση. Οι σύντροφοι είναι σημαντικό να αναζητούν νέους τρόπους να προσφέρουν και να δέχονται ευχαρίστηση. Εάν ένας άνδρας δεν καταφέρει να διατηρήσει τη στύση του για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει έναν άλλο τρόπο ικανοποίησης της συντρόφου πέρα από τη διείσδυση.

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να μιλήσει για τη σεξουαλική του ζωή, είναι σημαντική η βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Ο θεραπευτής θα συστήσει τρόπους βελτίωσης της οικειότητας και της σεξουαλικής ζωής που μπορεί οι σύντροφοι να μην έχουν σκεφτεί και που λειτουργούν και για τους δυο τους.

Τέλος, χρειάζεται υπομονή. Μπορεί να θέλει κάποιος να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά οι δύο σύντροφοι πρέπει να έχουν υπομονή, να δίνουν χρόνο ο ένας στον άλλο, τόσο στο κομμάτι της επικοινωνίας όσο και στο κομμάτι της οικειότητας και της σεξουαλικής επαφής. Η επιλογή μιας χρονικής στιγμής στην οποία είναι και οι δύο ήρεμοι και χαλαροί θα διασφαλίσει περισσότερη ικανοποίηση και στους δύο.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης