Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση, ο χρόνος έναρξης της ήβης βρέθηκε να έχει ευρεία επίδραση στην υγεία των ατόμων αργότερα στη ζωή τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το ιατρικό ερευνητικό συμβούλιο της επιδημιολογικής μονάδας του πανεπιστημίου του Cambridge βρήκαν ότι η ηλικία έναρξης της ήβης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σχετίζεται με 48 διαφορετικά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, συμφωνούν με προηγούμενα ευρήματα τα οποία αναδείκνυαν τον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών με πρώιμη ήβη να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Η νέα μελέτη, όμως, έδειξε για πρώτη φορά ότι και στους άνδρες η πρώιμη έναρξη της ήβης μπορεί να επηρεάσει τους παραπάνω κινδύνους.

Παράλληλα, τα πρόσφατα ευρήματα αποκάλυψαν νέες συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου έναρξης της ήβης και ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων υγείας σε άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της αρθρίτιδας, του γλαυκώματος, της ψωρίασης και της κατάθλιψης, καθώς και της πρώιμης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Τα άτομα των οποίων η ήβη ξεκίνησε πολύ πρώιμα ή πολύ όψιμα είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή τους σε σύγκριση με τα άτομα που η ηλικία έναρξης της ήβης προσέγγιζε τη μέση. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε να έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου και κακής γενικής υγείας και οι παραπάνω καταστάσεις δεν μπορούσαν να εξηγηθούν επαρκώς μόνο από την κακή διατροφή και την παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τα νέα αυτά ευρήματα η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως μόνο η πρώιμη ήβη συνδεόταν με μεγαλύτερη ευαισθησία σε έναν αριθμό νοσημάτων και μάλιστα θεωρούνταν ότι η σχέση αυτή οφειλόταν στον παράγοντα της παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη όμως δείχνει ότι ακόμα και οι άνδρες και οι γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος που εισέρχονται στην ήβη σε πολύ νεαρές ηλικίες μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας αργότερα.

Μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να μη δύναται να τεκμηριώσει μια σχέση αιτίου -αποτελέσματος, υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδεικνύουν την ενδεχόμενη ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της ηλικίας έναρξης της ήβης και συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλικία έναρξης της ήβης μπορεί να επηρεάσει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, καθώς και για την εφαρμογή της νέας γνώσης στην υποστήριξη των υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής και την πρόληψη των νοσημάτων.

Τονίζουν επίσης πως η αύξηση του κινδύνου που αποδίδεται στην ηλικία έναρξης της ήβης είναι σχετικά ήπια. Δεν είναι, άλλωστε, παρά ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στον γενικό κίνδυνο εμφάνισης κάποιου νοσήματος.

Πηγή: medicalnewstoday

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης