Μια νέα μελέτη προσπάθησε να εντοπίσει με ποιο τρόπο αλλάζει η αφοσίωση στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους με την αύξηση της ηλικίας. Tα επίπεδα αφοσίωσης εκτιμήθηκαν μέσω της επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο δισεκατομμύρια κλήσεις σε κινητά και σχεδόν μισό δισ. γραπτά μηνύματα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης νεότητας τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον και την προσοχή τους σε ένα άτομο του αντίθετου φύλου, συνήθως στον σύντροφό τους. Oι γυναίκες μάλιστα φαίνεται να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους σημαντικούς άλλους περίπου στην ηλικία των 18, κατά μέσο όρο 4 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες. Η ένταση της αφοσίωσης που βιώνεται σε μια σχέση στις γυναίκες εκτιμήθηκε ότι κορυφώνεται στην ηλικία των 27, ενώ στους άνδρες στα 32. Παράλληλα, η διάρκεια της αφοσίωσης στις γυναίκες φθάνει κατά μέσο όρο τα 14 χρόνια και, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, είναι διπλάσια από την αντίστοιχη στους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ηλικία των 40 όμως παρατηρείται μια ανατροπή. Η πιο σημαντική σχέση για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας, όπως φαινόταν από την τηλεφωνική επικοινωνία, δεν ήταν ένας συνομήλικος άνδρας αλλά μια γυναίκα περίπου 25 χρόνια νεότερη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ήταν η ενήλικη κόρη. Η σχέση αυτή φαίνεται να δυναμώνει περισσότερο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, γεγονός που πιθανόν σχετίζεται με τη γέννηση εγγονών, και η ένταση της αφοσίωσης κορυφώνεται στην ηλικία των 60.

Σύμφωνα πάντα με τα τηλεφωνικά δεδομένα, η δεύτερη πιο συχνή επαφή των γυναικών μέσης ηλικίας είναι αυτή με έναν συνομήλικο άνδρα, προφανώς τον σύζυγο ή σύντροφό τους. Οι ερευνητές λοιπόν υποστηρίζουν ότι από μια ηλικία και μετά, οι άνδρες χάνουν από τις κόρες τους την πρώτη θέση στη λίστα επαφών των συζύγων τους.

Πηγή: well.blogs.nytimes

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης