Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ίσως ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του HIV. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι κάποια κολπικά βακτήρια μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία της γυναίκας στη σεξουαλική μετάδοση του ιού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «Immunity».

Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στα CD4 ή στα T κύτταρα του οργανισμού, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω στα 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV ή το AIDS. Το AIDS είναι το τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει υποστεί σοβαρή βλάβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τη σεξουαλική δραστηριότητα, πολύ συχνός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η χρήση μολυσμένης σύριγγας. Σε γενικές γραμμές ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος, του σπέρματος, των προσπερματικών υγρών, των υγρών του κόλπου ή του πρωκτού.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στην Αφρική που έχει πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής από τους άνδρες κι έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να διευκρινιστούν οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες. Μια μελέτη του 2013 είχε βρει ότι οι γυναίκες που είχαν έλλειψη των κολπικών γαλακτοβάκιλλων ήταν πιο ευάλωτες στον ιό. Η μελέτη αυτή διεξήχθη σε κοινωνίες με υψηλά εισοδήματα που δεν ήταν το ίδιο επιβαρυμένες με τον HIV. Η πρόσφατη μελέτη όμως πραγματοποιήθηκε σε μια επαρχία της νοτίου Αφρικής που έχει ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά λοιμώξεων από HIV. Στην αρχή της μελέτης όλες οι γυναίκες ήταν οροαρνητικές. Οι ερευνητές έλαβαν από όλες κολπικό επίχρισμα. Κατά τη διάρκεια 336 ημερών 31 γυναίκες προσβλήθηκαν από τον ιό.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα προφλεγμονωδών βακτηρίων, όπως είναι τα Prevotella και Sneathia, αλλά χαμηλά επίπεδα γαλακτοβάκιλλων, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν υψηλά ποσοστά γαλακτοβάκιλλων και δεν είχαν παθογόνα βακτήρια στον κόλπο τους. Οι γυναίκες που είχαν υψηλά ποσοστά των επικίνδυνων βακτηρίων είχαν επίσης αυξημένα CD4 κύτταρα που είναι ο βασικός στόχος του HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ακριβείς λόγοι των διαφορών των γυναικών στα βακτήρια του κόλπου τους δεν είναι ξεκάθαροι. Δεν βρέθηκαν δεδομένα που να τεκμηριώνουν τον ρόλο περιβαλλοντικών ή συμπεριφορών παραγόντων. Θεωρούν, όμως, πιθανή την επίδραση των γονίδιων στην κολπική χλωρίδα, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να έχουν αυξημένα επίπεδα γαλακτοβάκιλλων κι άλλες να έχουν αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών βακτηρίων.

Ενώ είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα για την ανάδειξη των παραγόντων που επηρεάζουν τα βακτήρια του κόλπου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η παρούσα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για μια νέα στρατηγική μείωσης του κίνδυνου προσβολής των γυναικών από τον HIV: την αύξηση των επίπεδων των γαλακτοβάκιλλων και τη μείωση των προφλεγμονωνδών βακτηρίων. Προτείνουν, μάλιστα, τη χορήγηση προβιοτικών ως έναν τρόπο ρύθμισης της κολπικής χλωρίδας.

Οι ίδιοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα, καθώς είναι σε θέση να προτείνουν νέες στρατηγικές πρόληψης και να ενισχύσουν τα υπάρχοντα προληπτικά μέτρα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης