Οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν συνήθως επικεντρώνονται στον προγραμματισμό της σεξουαλικής πράξης σύμφωνα με τις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης μέσα από αλλαγές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι μελέτες που διεξήχθησαν από το Ινστιτούτο Kinsey του πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Αμφότερες οι μελέτες δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Ο επικεφαλής των μελετών, TierneyLorenz σημειώνει πως οι ειδικοί συνήθως συστήνουν στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν να έχουν συχνά σεξουαλικές επαφές, ακόμα και στις μη γόνιμες ημέρες, χωρίς όμως να έχουν κατανοήσει πως ακριβώς ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να λυθεί λοιπόν αυτός ο γρίφος, η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Kinsey συγκέντρωσε δεδομένα από τους εμμηνορρυσιακούς κύκλους 30 υγιών γυναικών, από τις όποιες οι μισές ήταν σεξουαλικά ενεργές και οι άλλες μισές δεν ήταν.

Στη μία από τις μελέτες η ερευνητική ομάδα περιγράφει πως οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν περισσότερες αλλαγές στα βοηθητικά Τ κύτταρα τα οποία ρυθμίζουν την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από την καταστροφή των μικροβίων που εισβάλουν στον οργανισμό.

Η δεύτερη μελέτη παρέχει δεδομένα σχετικά με τις διαφορές στα επίπεδα των αντισωμάτων στις δύο κατηγορίες των γυναικών. Τα αντισώματα που είναι γνωστά ως ανοσοσφαιρίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των ξένων εισβολέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Lorenz εξηγεί πιο συγκεκριμένα ότι το γυναικείο σώμα έχει να απαντήσει σε ένα δύσκολο δίλημμα. Από τη μια πρέπει να προστατευτεί από τους ξένους εισβολείς από την άλλη πρέπει να επιτρέψει την είσοδο του σπερματοζωαρίου και το σχηματισμό του εμβρύου. Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας μπορεί να είναι μια απάντηση σε αυτό το δίλημμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τύποι βοηθητικών Τ κυττάρων και ανοσοσσφαιρινών. Ενώ ο τύπος 1 των βοηθητικών Τ κυττάρων βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές, ο τύπος 2 βοηθά το σώμα να αποδεχτεί το σπερματοζωάριο ή το έμβρυο τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα τα αντιλαμβανόταν ως απειλές. Επιπρόσθετα, τα αντισώματα της ανοσοσφαιρίνης Α μπορούν να επιβραδύνουν την κίνηση των σπερματοζωαρίων καθώς και να επηρεάσουν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμοποίηση, ενώ τα αντισώματα της ανοσοσφαιρίνηςG μπορούν να καταπολεμήσουν τα νοσήματα χωρίς να επηρεάσουν τη μήτρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι σεξουαλικά ενεργές μη έγκυες γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλοτέρα επίπεδα βοηθητικών Τ κυττάρων τύπου 2 κατά την ωχρινική φάση του κύκλου τους, όταν το ενδομήτριο παχαίνει σε αναμονή μιας εγκυμοσύνης. Οι ίδιες γυναίκες βρέθηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα Τ κυττάρων τύπου 1 κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του κύκλου τους, όταν γίνεται η ωρίμανση των ωοθυλακίων.

Επίσης, οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είχαν παρόμοιες διαφορές στις ανοσοσφαιρίνες . Είχαν δηλαδή υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνηςG κατά την ωχρινική φάση και υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης.

Στις γυναίκες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές δε βρέθηκε καμία από τις παραπάνω ανοσολογικές αλλαγές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια κοινωνική συμπεριφορά όπως είναι η σεξουαλική δραστηριότητα. Τα ανοσοποιητικά συστήματα των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, λοιπόν, βρέθηκε ότι προετοιμάζονται προκαταβολικά για το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα αυτά σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν τις συστάσεις που δίνονται από τους ειδικούς στα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν αναφορικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παρομοίως, οι μελέτες θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες στη θεραπεία ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα από τη στιγμή που δείχνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί φυσικές διακυμάνσεις στις απαντήσεις του ανοσοποιητικού.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης