Το βακτήριο που προκαλεί γονόρροια επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας διασπώντας τις συνδέσεις των κυττάρων που επενδύουν το προστατευτικό τοίχωμά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιευτήκαν στο «PLOS Pathogens».

Η γονόρροια είναι ένα ευρέως εξαπλωμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τη ναϊσσέρια της γονόρροιας, όταν το βακτήριο προσβάλλει τα εσωτερικά προστατευτικά τοιχώματα των ιστών του γεννητικού συστήματος. Στις γυναίκες ο ενδοτράχηλος της μήτρας είναι συνήθως το σημείο στο οποίο η ναϊσσέρια διεισδύει μέσα από το τοίχωμά του και περνά μέσα στη μήτρα. Ο μηχανισμός με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται δεν είναι ξεκάθαρος. Για τη διερεύνηση αυτού του μηχανισμού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland ανέπτυξαν ένα εναλλακτικό πειραματικό μοντέλο, καθώς το πειραματικό μοντέλο σε ποντίκια που χρησιμοποιούσαν δεν επαρκούσε για τη μελέτη της γονόρροιας. Στο νέο τους μοντέλο χρησιμοποίησαν δείγματα ιστού από ανθρώπινο ενδοτράχηλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μόλυναν με τη ναϊσσέρια της γονόρροιας τα δείγματα του ενδοτραχήλου καθώς κι έναν αριθμό κυττάρων αναπτυγμένων στο εργαστήριο όμοιων με αυτά που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα του ενδοτραχήλου. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν διάφορες μοριακές και απεικονιστικές τεχνικές για να εξετάσουν τον μηχανισμό της λοίμωξης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ναϊσσέρια της γονόρροιας διεισδύει στο τοίχωμα του ενδοτραχήλου παρεμβαίνοντας στον φυσιολογικό προστατευτικό του μηχανισμό. Συνήθως τα μολυσμένα κύτταρα υπόκεινται στη διαδικασία της απόπτωσης χωρίς να διαρρήξουν τη σύνδεση των κυττάρων που συντηρούν τα τοιχώματα ακέραια. Η ναϊσσέρια της γονόρροιας, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να διαρρήξει αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσει μέσω της απόπτωσης σημεία διείσδυσης χωρίς να μειώνεται η ικανότητά της να προσκολλάται και να εισχωρεί στα κύτταρα του τοιχώματος.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ναϊσσέρια της γονόρροιας προκαλεί διάρρηξη των κυτταρικών συνδέσεων και κυτταρική απόπτωση προάγοντας την ενεργοποίηση και την άθροιση μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που ονομάζεται μη μυϊκή μυοσίνη ΙΙ. Ανάλογα με την έκφραση συγκεκριμένων γονίδιων οι ερευνητές βρήκαν ότι η ναϊσσέρια της γονόρροιας μπορεί να προάγει ή να αναστείλει τον μηχανισμό διείσδυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει εργαστηριακά τον τρόπο με τον οποίο η ναϊσσέρια διεισδύει στον ενδοτράχηλο και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη γονόρροια, μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης