Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό με ένα φιλί μπορεί να μεταφέρονται 80 εκατομμύρια βακτήρια. Πριν όμως βιαστούν οι μικροβιοφοβικοί να βγάλουν το φιλί οριστικά από τη ζωή τους πρέπει αν σημειωθεί ότι πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μικρόβια αυτά συνιστούν το μικροβίωμα ή τη φυσιολογική μικροχλωρίδα, όπως αλλιώς λέγεται, και είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη του φαγητού, τη σύνθεση θρεπτικών συστατικών και την πρόληψη ασθενειών.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα σε κάθε άτομο, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη γενετική συνάφεια, τη διατροφή και την ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όμως, το περιβάλλον του ατόμου, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φυσιολογική του μικροχλωρίδα. Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι σε κάθε στοματική κοιλότητα υπάρχουν πάνω από 700 είδη βακτηρίων, τα οποία επίσης επηρεάζονται από τα πιο οικεία πρόσωπα, κυρίως τους ρομαντικούς συντρόφους.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι η επίδραση του φιλιού στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της στοματικής κοιλότητας δεν έχει ποτέ διερευνηθεί. Θέλησαν λοιπόν να διερευνήσουν το βαθμό στον οποίο τα άτομα μοιράζονται τη στοματική τους μικροχλωρίδα με το σύντροφό τους και βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι δυο σύντροφοι φιλιούνται, τόσο περισσότερο μοιάζουν οι φυσιολογικές τους μικροχλωρίδες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ζευγάρια, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο και τη συχνότητα που φιλιούνται. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ένα βαθύ φιλί που περιλαμβάνει την επαφή γλώσσα με γλώσσα, καθώς και την ανταλλαγή σίελου, φαίνεται να είναι μια ερωτική συμπεριφορά που συναντάται μόνο στους ανθρώπους και μάλιστα είναι συχνή και διαδεδομένη στην πλειοψηφία των γνωστών πολιτισμών(πάνω από 90%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές αναφέρουν πρόσφατα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, στα οποία αναφέρεται με λεπτομέρεια η σημαντικότητα του φιλιού στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και υποστηρίζεται το ενδεχόμενο το πρώτο φιλί να εξυπηρετεί την επαφή με ένα πιθανό σεξουαλικό σύντροφο. Συμπληρώνουν ότι το φιλί μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αξιολόγηση του συντρόφου και τη δημιουργία δεσμού, μέσω των χημικών στοιχείων του σίελου που επηρεάζουν τη γεύση συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων που είναι αποτέλεσμα μεταβολικής δραστηριότητα της βακτηριακής αποικίας στην επιφάνεια της γλώσσας.

Μετά από τη λήψη δειγμάτων για τον καθορισμό της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της στοματικής κοιλότητας από τη γλώσσα και το σίελο κάθε συντρόφου ξεχωριστά, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζευγάρια που φιλιούνταν συχνά είχαν παρόμοια φυσιολογική χλωρίδα. Πιο συγκεκριμένα, 9 βαθιά φιλιά την ημέρα συνδέονταν με σημαντική ομοιότητα της στοματικής μικροχλωρίδας των δύο συντρόφων.

Για να μπορέσει να μετρηθεί η μεταφορά των βακτηριδίων μέσω του φιλιού, ένας από τους δύο συντρόφους κάθε ζευγαριού ήπιε ένα προβιοτικό ρόφημα με συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που ονομάζονται Lactobacillus και Bifidobacteria.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από το φιλί η ποσότητα των προβιοτικών βακτηρίων στο σίελο του συντρόφου που δεν ήπιε το ρόφημα, τριπλασιάστηκε και μετά από ένα φιλί 10 δευτερολέπτων 80 εκατομμύρια βακτήρια μεταφέρθηκαν.

Η μελέτη δείχνει ότι για να έχουν οι δυο σύντροφοι παρόμοια φυσιολογική χλωρίδα στη στοματική τους κοιλότητα, είναι απαραίτητο να φιλιούνται πολύ συχνά.

Ακόμα ένα εύρημα αποκαλύπτει ότι η μικροχλωρίδα της γλώσσας είχε περισσότερες ομοιότητες ανάμεσα σε δυο συντρόφους παρά ανάμεσα σε δυο άτομα που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους, ενώ παράλληλα η ομοιότητα δε βρέθηκε να επηρεάζεται από τη συχνότητα της συμπεριφοράς του φιλιού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ευρήματα για τη μικροχλωρίδα που βρίσκεται στο σίελο.

Τα ευρήματα, λοιπόν, δείχνουν ότι οι μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας που ανταλλάσσουν οι δυο σύντροφοι με το φιλί μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέσα στη στοματική κοιλότητα, αλλά τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στο σίελο μεταφέρονται μόνο προσωρινά, ενώ αυτά που συγκεντρώνονται στη γλώσσα βρίσκουν μια θρεπτική επιφάνεια που τους επιτρέπει να σχηματίσουν αποικία. Για τον υπολογισμό του αριθμοί των βακτηρίων που μεταφέρονται με το φιλί οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις και μέσες τιμές που σχετίζονται με τη μεταφορά, την επιφάνεια επαφής του φιλιού, καθώς και τον όγκο του σίελου.

Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης