Τα συμπτώματα του καρκίνου είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα δίνει στον σύντροφο την ευκαιρία να εντοπίσει τις αλλαγές που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.
Πρόσφατα, ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι οι μισοί άνδρες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά σε φωτογραφία τον γυναικείο κόλπο, γεγονός που θέτει λογικά ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να εντοπίσουν διαφορές στην ανατομία της συντρόφου τους. Οι ειδικοί καλούν τους άνδρες να έχουν ενεργό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές στα γεννητικά όργανα της συντρόφου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο οι γυναικολογικοί καρκίνοι σκοτώνουν κάθε χρόνο 7.700 άτομα.

Πολύ συχνά τα άτομα εθελοτυφλούν και δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα φύγουν από μόνα τους. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο να συμβεί όταν τα συμπτώματα τα παρατηρεί και ο σύντροφος. Οι σύντροφοι, δηλαδή, μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στον εντοπισμό των συμπτωμάτων αλλά και στην ενθάρρυνση των ασθενών να επισκεφτούν τον ιατρό και να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Όπως είναι αναμενόμενο, η σεξουαλική πράξη είναι η πιο ιδανική ίσως συνθήκη κατά την οποία οι δύο σύντροφοι μπορούν να παρατηρήσουν στενά ο ένας το σώμα του άλλου. Το άγγιγμα και η θέαση όλου του σώματος έχουν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των σημείων όπου κάτι δεν πηγαίνει καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες, για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίσουν όγκους στους όρχεις των συντρόφων τους και να βοηθήσουν έτσι στη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), καθώς οι άνδρες, αν και αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους, δεν κινητοποιούνται από μόνοι τους και συχνά χρειάζονται την ενθάρρυνση της συντρόφου προκειμένου να επισκεφτούν τον ειδικό. Πολύ συχνά, άλλωστε, η ΣΔ μπορεί να είναι το σύμπτωμα ενός σοβαρού υποκείμενου προβλήματος, όπως είναι ένα καρδιαγγειακό νόσημα ή ο διαβήτης. Εάν μάλιστα συνδυάζεται με νυκτουρία, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη. Η ενθάρρυνση του άνδρα με ΣΔ να επισκεφτεί τον ιατρό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά να του σώσει τη ζωή.

Οι άνδρες, από την άλλη, ενδέχεται να εντοπίσουν όγκους στους μαστούς των γυναικών και να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι γυναίκες δεν αυτοεξετάζονται τακτικά.

Επίσης, μπορεί να αντιληφθούν διαφορά στην οσμή των κολπικών υγρών που μπορεί να είναι σημάδι κάποιας λοίμωξης ή διαταραχής. Παράλληλα και οι άνδρες μπορούν με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν τις συντρόφους τους να επισκεφτούν τον ειδικό για έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, υπάρχουν και κάποια συμπτώματα που μπορεί να εντοπίσουν και οι δύο σύντροφοι, όπως είναι η δυσκολία στην αναπνοή ή το έντονο λαχάνιασμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι σημαντικό να επισημανθούν και να ζητηθεί ιατρική γνώμη, καθώς από τη μια μπορεί να οφείλονται απλώς σε κακή φυσική κατάσταση, από την άλλη όμως μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας σοβαρής πνευμονικής ή καρδιακής νόσου, ειδικά εάν το άτομο είναι ευάλωτο σε πνευμονικές λοιμώξεις, έχει βήχα ή αισθάνεται έντονη κόπωση.

Η παρατήρηση των αλλαγών του σώματος είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από το ίδιο το άτομο, αν και συχνά ο σεξουαλικός σύντροφος μπορεί να εντοπίσει την αλλαγή πρώτος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σύντροφος είναι αυτός που θα πρέπει να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει το άτομο ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης