Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ασθενείς που εμφανίζουν ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία 12 μήνες μετά τη ριζική προστατεκτομή έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναρρώσουν έπειτα από 36 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν ακράτεια ουρών 12 μήνες μετά την προστατεκτομή έχουν 39% και 50% πιθανότητες ανάρρωσης μέσα στους επομένους 12 και 24 μήνες αντίστοιχα, ενώ στους ασθενείς που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 31% και 37%. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «European Urology».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προηγούμενες μελέτες έδειχναν μικρή μακροπρόθεσμη βελτίωση των επιπτώσεων της ριζικής προστατεκτομής, με εξαίρεση μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε μεγάλο κέντρο της βορείου Αμερικής και βρήκε ότι οι ασθενείς με ακράτεια ουρών και ΣΔ 12 μήνες μετά την προστατεκτομή είχαν 59% και 40% πιθανότητες μακροπρόθεσμης ανάρρωσης αντίστοιχα. Με σκοπό, λοιπόν, να αναπαράγουν τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης σε ευρωπαϊκό κέντρο, οι ερευνητές εξέτασαν 13.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή. Έναν χρόνο μετά το χειρουργείο το 13,2% είχε ακράτεια ουρών, ενώ ύστερα από 36 μήνες το ποσοστό έπεφτε στο 9,1%. Τα ποσοστά ΣΔ ήταν 48,8% στον πρώτο χρόνο και 36,4% έπειτα από τρία χρόνια.

Ο πιο ισχυρός παράγοντας που βρέθηκε να επηρεάζει την πιθανότητα μακροπρόθεσμης ανάρρωσης ήταν η σοβαρότητα της ακράτειας ή της ΣΔ που είχαν οι ασθενείς στους 12 μήνες μετά το χειρουργείο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους η καθυστερημένη αποκατάσταση του ουροποιητικού και της στυτικής λειτουργίας είναι αρκετά πιθανή στους ασθενείς που εμφανίζουν μέτρια ΣΔ και ακράτεια ουρών στους 12 μήνες μετά τη ριζική προστατεκτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης