Σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσιευτήκαν από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα σεξουαλικής ή σωματικής βίας κι εκφοβισμού γεγονός που καθιστά απαραίτητη την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται συντονισμένη δράση τόσο από την πλευρά της δημοσίας υγείας και των εκπαιδευτικών φορέων όσο και από την πλευρά της κοινότητας και της οικογένειας. Το πρώτο βήμα όμως, δεν είναι άλλο από τη εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι μαθητές και μαθήτριες γυμνάσιου και λυκείου, οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν από κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αναφορά του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων αναφέρεται ότι οι ομοφυλόφιλοι μαθητές ήταν πιο πιθανό σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους να αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει θύματα βιασμού(18% των ομοφυλοφίλων έναντι του 5% των ετεροφυλόφιλων), σεξουαλικής βίας (23% έναντι του 9%), σχολικού εκφοβισμού (34% έναντι του 9%) και διαδικτυακού εκφοβισμού (28% έναντι του 14%).
Οι ομοφυλόφιλοι κα αμφιφυλόφιλοι μαθητές είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή εθισμό καθώς και να έχουν κακή σχολική επίδοση.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 40% είχε σκεφτεί σοβαρά να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, το 60% είπε ότι ένιωθε λύπη ή απελπισία και σταμάτησε κάποιες από τις συνήθεις δραστηριότητες και πάνω από το 10% είπε ότι απουσίασε από το σχολείο γιατί ανησυχούσε για την ασφάλεια του.

Επίσης οι μαθητές αυτοί ήταν 5 φορές πιο πιθανοί από τους υπολοίπους να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών. Τα δεδομένα αυτά δε δίνουν καμία πληροφορία για τις αίτιές αυτών των διάφορων, αλλά υπάρχουν άλλες μελέτες που αναδεικνύουν τους αιτιολογικούς παράγοντές που σχετίζονται την αύξηση κίνδυνου σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η έλλειψη γονικής υποστήριξης, η κοινωνική απομόνωση, καθώς και το γεγονός ότι δε γίνεται επαρκώς αντιληπτή η ταυτότητα φύλου κάποιων ατόμων, όπως όταν, για παράδειγμα, ένα αγόρι δε φαίνεται αρκετά αγόρι κι ένα οριστεί δε μοιάζει αρκετά με κορίτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς όταν οι πολύ νέοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη βία χωρίς να υπάρχει η υποστήριξη από την οικογένεια, τους συνομήλικους ή την κοιλότητα, οι συνέπειες μπορεί να είναι απειλητικές ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Οι σταθεροί κοινωνικοί δεσμοί και τα λειτουργικά υποστηρικτικά οργανωμένα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι το κλειδί για την αποτελεσματική προστασία των νέων αυτών. Είναι σημαντικό για τους μαθητές να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και την αξία τους καθώς και να αισθάνονται ασφάλεια και υποστήριξη σε επίπεδο κοινωνικό συναισθηματικό και σωματικό. Η λύση μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά οι δράσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σταθερό, υποστηρικτικό και πολυδιάστατο δίκτυο για τους ομοφυλοφίλους και τους αμφιφυλόφιλους νέους.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης