Το υγιές σπέρμα δεν είναι πάντα δεδομένο. Η κατανόηση του πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβει κάποιος πώς μπορεί να βελτιώσει την αναπαραγωγική του υγεία.

Εάν το ζευγάρι προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη, ο άνδρας πολύ συχνά αναρωτιέται αν το σπέρμα του είναι υγιές. Με αφετηρία την κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα οι άνδρες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε όμως το σπέρμα είναι υγιές; Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο υγιές είναι το σπέρμα: η ποσότητα των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητά τους και η μορφολογία τους.

Ένας άνδρας συνήθως είναι γόνιμος εάν το σπέρμα που παράγει σε μια εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωαρίων ανά ml. Μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης, καθώς είναι λιγότερα τα υποψήφια σπερματοζωάρια που έχουν σκοπό τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Για να φτάσει όμως στη γονιμοποίηση του ωαρίου το σπερματοζωάριο πρέπει να κινείται, να στριφογυρίζει και να κολυμπά μέσα στον τράχηλο της γυναίκας, τη μήτρα της και τις σάλπιγγές της. Είναι πολύ πιο πιθανή η σύλληψη εάν τουλάχιστον το 40% των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα κινείται καλά.
Τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια έχουν οβάλ κεφαλή και μακριά ουρά, η οποία κινείται συντονισμένα σαν προπέλα, με σκοπό να προωθήσει την κίνηση του σπερματοζωαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προκαλεί όμως τα προβλήματα γονιμότητας;

Διάφορα ιατρικά ζητήματα μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση προβλημάτων στην αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Ένα πρόβλημα στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης και σπερματοζωαρίων (δευτερογενής υπογοναδισμός).

Η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται σε νοσήματα των όρχεων καθώς και σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων.

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η ικανότητα κίνησης των σπερματοζωαρίων καθώς και η αναλογία των μορφολογικά φυσιολογικών σπερματοζωαρίων μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γονιμότητα του άνδρα. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνδρες 35-45 θέλουν περισσότερο χρόνο από τους νεότερους για να φτάσουν στη σύλληψη.

Πηγή: mayoclinic
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης