Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, οι άνδρες που εκσπερματώνουν συχνά μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 32.000 άνδρες από το 1992, όταν ήταν στη δεκαετία των 20 μέχρι το 2010 όταν ήταν πλέον στα 40 τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, 4.000 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι άνδρες που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα στα 20 τους ήταν 19 φορές λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους δεν εκσπερμάτωναν πάνω από 7 φορές τον μήνα. Οι άνδρες που εκσπερμάτωναν πιο συχνά στα 40 τους ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές, βεβαίως, επισημαίνουν ότι σε έναν βαθμό η συχνότητα εκσπερμάτισης είναι ένα μέτρο της γενικής υγείας του ατόμου, από τη στιγμή που η πολύ μικρή συχνότητα, 0-3 φορές τον μήνα, μπορεί να συνδέεται με άλλα ιατρικά προβλήματα καθώς και με πρόωρο θάνατο από αίτια διαφορετικά από τον καρκίνο του προστάτη.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μελέτες που αξιολογούν τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που μπορούν να στηρίξουν τις παρατηρούμενες συσχετίσεις. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν, ωστόσο, ότι η εκσπερμάτιση και η ασφαλής σεξουαλική δραστηριότητα σε όλη την ενήλικη ζωή μπορεί να είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαγνώσεις του καρκίνου του προστάτη καταλαμβάνουν το 15% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως. Οι περισσότεροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό, δεν είναι τροποποιήσιμοι και είναι λίγες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συστήνονται στους άνδρες για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Για να κατανοήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα της εκσπερμάτισης και τον καρκίνο, οι ερευνητές ανασκόπησαν δεδομένα από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωναν οι άνδρες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγείας, καθώς επίσης εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία και τα εργαστηριακά τεστ για να επιβεβαιώσουν ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με όγκους στον προστάτη.

Κατά τη χρονική περίοδο της μελέτης, εντοπίστηκαν 192 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν όχι πάνω από τρεις φορές τον μήνα, 1.021 σε αυτούς που εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές, 1.509 σε αυτούς που είχαν 8-12 εκσπερματίσεις τον μήνα, 807 σε αυτούς που είχαν 13-20 και μόλις 290 σε αυτούς που είχαν τουλάχιστον 21 εκσπερματίσεις τον μήνα.

Ένας από τους περιορισμούς της μελέτης ήταν ότι τα δεδομένα εξαρτώνται από την ακρίβεια της ικανότητας ανάκλησης των ανδρών σχετικά με τη συχνότητα εκσπερμάτισης. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ίσως να είναι πολύ διαφορετικά σε άλλο πληθυσμό.

Η προστατευτική επίδραση της υψηλής συχνότητας εκσπερμάτισης εντοπίστηκε κυρίως στον μειωμένο αριθμό των περιπτώσεων προστατικού καρκίνου χαμηλού κινδύνου.

Η σχέση ανάμεσα στη συχνότητα εκσπερμάτισης και τον καρκίνο είναι πιο ισχυρή στους άνδρες που δεν είχαν συμπτώματα προστατικών όγκων, όπως είναι ο πόνος ή οι δυσκολίες στην ούρηση, οι οποίοι είχαν έτσι κι αλλιώς χαμηλό κίνδυνο. Οι ειδικοί, λοιπόν, τονίζουν ότι εάν η συχνότητα της εκσπερμάτισης ήταν όντως αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του προστάτη, θα έπρεπε η συσχέτιση να ανευρίσκεται σε όλους τους τύπους καρκίνου και όχι μόνο στους καρκίνους χαμηλού κινδύνου.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσει κάποιος τη σεξουαλική δραστηριότητα ως εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και υπενθυμίζουν ότι η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως είναι η προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Τέλος, η συχνή εκσπερμάτιση είτε μέσω της σεξουαλικής πράξης είτε μέσω του αυνανισμού μπορεί να συνδέεται με άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία, όπως είναι η υγιεινή διατροφή ή το φυσιολογικό σωματικό βάρος, οι οποίοι συντελούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Με αυτήν τη λογική, λοιπόν, η μικρότερη συχνότητα εκσπερμάτισης θα μπορούσε να οδηγήσει τον άνδρα στον ειδικό και η επίσκεψη στον εδικό είναι αυτή που πραγματικά θα περιφρουρήσει και θα προαγάγει την υγεία και την ευεξία του άνδρα.

Πηγή: Reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης