Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας φέρνουν τους ερευνητές ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε μια σχέση ανάμεσα στην επαφή με το σπερματικό υγρό και την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Αναφέρουν, μάλιστα, πως οι εργαστηριακές τους μελέτες έδειξαν ότι το σπερματικό υγρό ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελκών της ενδομητρίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, ακόμα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα αίτια, την αποτελεσματική πρόληψη και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, αλλά γνωρίζουμε πλέον αρκετά για τους παράγοντες που την επιδεινώνουν.

Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που αναπτύσσεται φυσιολογικά μέσα στο ενδομήτριο της γυναίκας αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα. Επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα συμπτώματα της κατάστασης ποικίλλουν, αλλά κατά κανόνα περιλαμβάνουν επώδυνες περιόδους, πυελικό πόνο και δυσκολία στη σύλληψη.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι πολύ σημαντικά ακριβώς γιατί αναδεικνύουν το ενδεχόμενο η έκθεση του ενδομητρίου στο σπερματικό υγρό να συμβάλει στην εξέλιξη της νόσου. Χρειάζεται, βέβαια, περαιτέρω μελέτη προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς σημαίνει το παραπάνω εύρημα για τη σχέση της ενδομητρίωσης με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι στο επόμενο στάδιο της έρευνας τα εργαστηριακά ευρήματα πρέπει να μεταφερθούν στην πραγματική ζωή και να συμμετέχουν στη μελέτη γυναίκες που έχουν και γυναίκες που δεν έχουν ενδομητρίωση. Με τον τρόπο αυτόν θα διερευνηθεί εάν το σπερματικό υγρό με το οποίο οι γυναίκες έρχονται σε επαφή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να εξετάσουν εάν κάποιες τροποποιήσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Πηγή: medicalnewstoday

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης