Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό τα ευρήματα της μεγαλύτερης ίσως μελέτης σχετικά με τη φιλία, η οποία χρησιμοποίησε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα 25.000 κατοίκων των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ζήτημα της φιλίας δεν είχε διερευνηθεί επαρκώς στον πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών ομοφυλόφιλου και αμφιφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το ρόλο της φιλίας στους πληθυσμούς αυτούς, προχωρώντας σε αναλυτικές συγκρίσεις των φιλικών δικτύων ίδιου φύλου με τα φιλικά δίκτυα αντίθετου φύλου.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι οι ομοιότητες στα μοτίβα φιλίας που παρατηρηθήκαν με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό, αντανακλούν ίσως την πίστη στην ισότητα των δυο φύλων και την αυξανομένη κοινωνική αποδοχή των μη ετεροφυλόφιλων γυναικών και ανδρών στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με την επίδραση του σεξουαλικού προσανατολισμού σε διαφορές συνιστώσες της φιλίας , όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός των φίλων ή η συμβολή της φιλίας στην ευημερία των ατόμων.

Άλλο ένα πεδίο ενδιαφέροντος της μελέτης ήταν η «ομοφιλία» η ιδέα δηλαδή ότι τα άτομα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και βαρύτητα σε σχέσεις με άτομα που τους μοιάζουν, όπως, για παράδειγμα, μα αυτά που έχουν το ίδιο φύλο.

Η ομοφιλία του φύλου θεωρείται κυρίαρχη στις φιλίες μεταξύ ετεροφυλόφιλων, καθώς αποφεύγεται το ρομαντικό στοιχειό και η σεξουαλική ένταση, ενώ παράλληλα προλαμβάνεται η πιθανή ζήλεια από τους σημαντικούς άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 25.185 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 42 έτη που αποτελούνταν από:

• 11.924 ετεροφυλόφιλους άνδρες
• 387 αμφιφυλόφιλους άνδρες
• 343 ομοφυλόφιλους άνδρες
• 220 ομοφυλόφιλες γυναίκες
• 511 αμφιφυλόφιλες γυναίκες
• 11800 ετεροφυλόφιλες γυναίκες

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν γυναίκες φίλες σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Η ομοφιλία του φύλου ωστόσο ήταν συχνή στις περισσότερες ομάδες αν και οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες δεν ανέφεραν ότι έχουν περισσότερους άνδρες φίλους από ότι γυναίκες. Παράλληλα, οι νεαροί ομοφυλόφιλοι άνδρες βρέθηκε ότι είχαν περισσότερες γυναίκες φίλες, με τις όποιες μπορούσαν να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή, ίσως γιατί οι γυναίκες είναι μάλλον λιγότερο προκατειλημμένες απέναντι στους ομοφυλόφιλους άνδρες σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Άλλο ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η ποσότητα ή /και η ποιότητα των στενών φιλικών σχέσεων είχαν πολύ μεγαλύτερη συσχέτιση με την γενική ικανοποίηση από τη ζωή στις ομάδες των ομοφυλοφίλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες. Σε όλες τις ομάδες, ωστόσο, βρέθηκε ότι η ικανοποίηση από τη ζωή συνδέεται πολύ περισσότερο με τη ικανοποίηση από την εργασία και την ικανοποίηση από τη φιλία παρά με τον αριθμό των φίλων. Οι ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ήταν οι ομάδες που επέδειξαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της ικανοποίησης από τη φιλία και της ικανοποίησης από τη ζωή.

Τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται ότι συμφωνούν με την ιδέα ότι η φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική στα άτομα μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού και μπορεί να ικανοποιήσει σημαντικές ανάγκες τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάγκη του δεσμού με άτομα που έχουν τόσο κοινά όσο και διαφορετικά στοιχεία, η ανάγκη της υποστήριξης και της συμπαράστασης στις δύσκολες στιγμές, καθώς και η ανάγκη να μοιραστούν τις αξιόλογες εμπειρίες τους.

Επίσης, όμως, βρέθηκε ότι τα άτομα μεγαλώνοντας σε ηλικία τείνουν να έχουν λιγότερους φίλους. Το εύρημα αυτό αναδεικνύει τη σημασία του να βρεθούν τρόποι που θα ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες να συνάψουν φιλίες.

Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη φιλία βρήκε ότι οι στενές φιλικές σχέσεις βοηθούν τα νεαρά αγόρια και κορίτσια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Βρέθηκε όμως ότι τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να προτείνουν πιο ριψοκίνδυνους και αναποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης σε σχέση με τα αγόρια.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης