Οι αριθμοί δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο από τους άνδρες να επισκεφθούν έναν γιατρό. Ακόμα κι όταν το κάνουν, στους άνδρες μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουν για όσα πραγματικά τους απασχολούν.

Επομένως τι παράξενες ανησυχίες έχουν στο νου τους; Οι άνδρες είναι «διαβόητοι» στο ότι δεν μπορούν να ανοιχτούν για πράγματα που τους απασχολούν. Ειδικά όταν οι ανησυχίες τους είναι ιατρικής φύσης. Μια έρευνα του Office for National Statistics κατέδειξε πως οι γυναίκες είναι πιθανότερο απ’ ό,τι οι άνδρες να επισκεφθούν τον παθολόγο τους τακτικά και, σύμφωνα με το Men’s Health, οι άνδρες ολοένα γίνεται και πιο απίθανο να επισκεφθούν έναν παθολόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O δρ Μαρκ Χάμιλτον, γιατρός και ο πλέον ειδικός στην απάντηση ερωτήσεων που οι άνδρες δεν τολμούν να θέσουν, μετά από πολυετή πείρα στις ραδιοφωνικές εκπομπές ιατρικού περιεχομένου του BBC, μας αποκαλύπτει κάποιες από τις πιο ασυνήθιστες ερωτήσεις που οι άνδρες έχουν δυσκολευτεί να ξεστομίσουν- και δίνει τις απαντήσεις για όσους δεν υπήρξαν αρκετά γενναίοι για να ρωτήσουν, προσφέροντας έτσι μια έντιμη κι έγκυρη απάντηση σε πρακτικά οποιαδήποτε ερώτηση που μπορεί να σκεφτεί ένας άνδρας.

Όπως αναφέρει ο δρ Χάμιλτον, oι άνδρες μπορεί να σκεφτούν κάποιες περίεργες αλλά συνάμα και υπέροχες ερωτήσεις. Φαίνεται όμως πως είναι ακόμα κάπως διστακτικοί να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να ζητήσουν συμβουλή, επομένως… φέρνουμε τον γιατρό σ’ αυτούς.

Είτε είναι αστικός μύθος ή «κάτι που είπε κάποιος σε ένα μπαρ», καμία ερώτηση δεν είναι χαζή ή απλή.
Δεν χρειάζεται όλες οι ερωτήσεις να έχουν να κάνουν με το σεξ ή τη λειτουργία του πέους, όμως αυτό φαίνεται να εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος όπως θα δείτε απ’ αυτά που ακολουθούν. Ας δούμε λοιπόν σύμφωνα με τον ειδικό τα ιατρικά θέματα για τα οποία δυσκολεύονται να μιλήσουν περισσότερο οι άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορώ να σταματήσω να ιδρώνω, όταν έχω βγει σε ραντεβού;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασπίδες προστασίας που έχουν σχεδιαστεί για την υπερβολική εφίδρωση. Αν το αποσμητικό σας δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ο χλωριούχος αργίλιος είναι κάτι ειδικό που μπορείτε να πάρετε, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση του, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό στη διακοπή της εφίδρωσης. Η ψυχολογική πλευρά αυτού είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε. Μην αισθάνεστε την ανάγκη να μιλάτε όλη την ώρα, ρωτήστε για εκείνη και δείξτε ενδιαφέρον κι αυτό θα σας χαλαρώσει.

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να φάω όταν είμαι σε ραντεβού για να κρατήσει την ενέργειά μου ψηλά και να τη σταματήσει από το να αποκοιμηθεί;

Συνήθως το υπερβολικό αλκοόλ ρίχνει την ενέργειά σας. Πιστεύω πως το καλύτερο είναι να απολαύσετε το φαγητό, μην ανησυχείτε για το τι θα επιλέξετε. Συστήνω ίσως έναν καφέ στο τέλος για να κρατήσει τα κέφια σας κι έναν ρομαντικό περίπατο για να φυσήξει ο αέρας τα μαλλιά σας.

Αν με πυροβολήσουν, είναι καλύτερα να αφήσω τη σφαίρα μέσα ή να προσπαθήσω να τη βγάλω;

Να την αφήσεις σίγουρα μέσα. Πρέπει να βρεις χειρουργό και αναισθησιολόγο, επειδή μπορεί πιθανά να κάνεις μεγάλη ζημιά μόνος σου.

Μπορεί ένα σφιχτό μαγιό που το φορούσα όλο το καλοκαίρι να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές μου πιθανότητες;

Αυτό είναι συνηθισμένος μύθος. Αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία στο όσχεο μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος κι έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία που να δείχνουν πως τα σφιχτά εσώρουχα μπορεί να μειώνουν την ποιότητά του. Όμως δεν έχει αποδειχθεί πως θα επηρεαστεί η γονιμότητα, επομένως η απάντηση δεν είναι κατηγορηματική.

Ποιες είναι οι πιθανότητες η σύζυγός μου να μοιάσει στη μητέρα της όταν μεγαλώσει- αν και η σύζυγός μου είναι αδύνατη αλλά η μητέρα της είναι αφρατούλα;

Η γενετική είναι πολύ σύνθετη. Αν και κληρονομούμε τα μισά από τη μητέρα και τα άλλα μισά από τον πατέρα, δεν είναι 50-50 οι πιθανότητες. Εξαρτάται πώς αυτά τα γονίδια εκδηλώνονται στο άτομο. Επομένως αν εκδηλώσει πολλά γονίδια του πατέρα της θα μοιάζει σ’ αυτόν ενώ αν εκδηλώσει πολλά από τα γονίδια της μητέρας της θα μοιάζει σ’ εκείνη. Δε μπορεί να προσδιοριστούν με ακρίβεια αυτά.

Μπορούν οι κόνιδες στο κεφάλι του παιδιού μου να μεταστεγαστούν στις ηβικές τρίχες μου;

Οι κόνιδες είναι τα αυγά, επομένως για τις ψείρες να ανησυχείτε. Οι ψείρες που ζουν στο κεφάλι είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος απ’ αυτό που ζει στις ηβικές τρίχες. Επομένως τεχνικά είναι πιθανό, αλλά γενικά δεν έχει πρακτικά παρατηρηθεί. Θα έπρεπε να έχετε πολύ κοντινή επαφή για να συμβεί αυτό, επομένως όχι δε θα συμβεί.

Αν παλεύω ή τρέχω να ξεφύγω τι είναι αυτή η χάλκινη γεύση που έρχεται στο στόμα μου;

Έχω ακούσει πως αυτό είναι η γεύση της αδρεναλίνης, επειδή όντως εκλύεται μια τεράστια ποσότητα αδρεναλίνης, όταν παλεύετε ή τρέχετε να ξεφύγετε- είναι η ορμόνη γνωστή ως «fight or flight». Όμως πιστεύω πως πρόκειται πιθανότατα για τη γεύση του αίματος, που έχει μια σιδερένια ή σκουριασμένη γεύση, καθώς υπάρχει μια μικροσκοπική αιμορραγία όταν κάνουμε κάτι επίπονο. Αυτό προέρχεται από μέσα από το στόμα ή από τους πνεύμονες.

Η περιτομή στον γιο μου θα μειώσει το συνολικό μήκος του πέους του;

Όχι.

Είναι δυνατή η μεταμόσχευση πέους;

Ναι. Η πρώτη μεταμόσχευση πέους έγινε στην Κίνα πριν από μερικά χρόνια και ήταν επιτυχής. Ωστόσο, αφαιρέθηκε μετά από μερικές εβδομάδες εξαιτίας μιας σοβαρής ψυχολογικής αντίδρασης όπως την αποκάλεσαν. Πιστεύω πως εκείνος δε το ένιωθε κι η γυναίκα του το έβρισκε κάπως περίεργο.

Πρέπει να ανησυχήσω αν πηγαίνω τρεις φορές στην τουαλέτα τη νύχτα;

Αυτό μοιάζει κάπως συχνό και μπορεί να δείχνει πιθανό πρόβλημα με τον προστάτη σας. Επομένως καλύτερα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή : BBC


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης