Τα χλαμύδια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, 1,3 εκατ. υποθέσεις με χλαμύδια αναφέρθηκαν στο CDC (Center for Disease Control) μέσα σε έναν χρόνο.

Οι μισοί από τους Αμερικανούς που έχουν χλαμύδια δεν το γνωρίζουν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, παραμένουν στο Νο 1 της λίστας μεταξύ όλων των ΣΜΝ. Το Νο 2 στα ΣΜΝ κατέχει η βλεννόρροια.

Ενώ τα ποσοστά της γονόρροιας παραμένουν χαμηλά, τα ευρήματα για τη νόσο είναι δυσοίωνα. Η γονόρροια μπορεί να γίνει ανθεκτική στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της. Ωστόσο, τα χλαμύδια ανάμεσα σε 187 ΣΜΝ κατέχουν την πρώτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση του CDC, σχετικά με τις τάσεις των ΣΜΝ στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει κάποιους ανησυχητικούς αριθμούς:

• συνολικά 1,3 εκατ. περιπτώσεις χλαμυδιακής λοίμωξης καταγράφηκαν το 2010, πιο πολλές από ποτέ

• έχουν αναφερθεί 426 περιπτώσεις με χλαμυδιακές λοιμώξεις ανά 100.000 Αμερικανούς, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 186 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στο New Hampshire έως 862 περιπτώσεις ανά 100.000 στην Αλάσκα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• περίπου το 8% των Αμερικανίδων, ηλικίας 15 έως 24 ετών, είναι θετικές στα χλαμύδια

• το ποσοστό στα χλαμύδια μεταξύ των Αφροαμερικανών είναι πάνω από οκτώ φορές υψηλότερο από το ποσοστό των λευκών. Ωστόσο, μεταξύ των Αφροαμερικανών και των λευκών τα χλαμύδια αυξάνονται περίπου με την ίδια ταχύτητα.

Ίσως το πιο απογοητευτικό σχετικά με την αύξηση των χλαμυδίων είναι ότι τα αυξανόμενα ποσοστά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει μια πραγματική αύξηση του αριθμού των ατόμων με χλαμύδια, αλλά ότι τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το πρόβλημα και να κάνουν πιο εντατικά εξετάσεις για χλαμύδια, συμπεριλαμβανομένης και της ουρολογικής εξέτασης.

Για παράδειγμα, μόνο το 25% των νεαρών γυναικών έκανε έλεγχο για χλαμύδια το 2000, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έφθασε το 48%.

Τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμα με αντιβιοτικά, ωστόσο, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από αυτά. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες σε άνδρες, αλλά χωρίς θεραπεία προκαλούν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) στο 10% με 15% των γυναικών. Μπορούν επίσης να επιφέρουν μόνιμη βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μέχρι και υπογονιμότητα.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης