Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης που βοηθά στη διατήρηση της επαφής και της σύνδεσης με τον σύντροφο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι σημαντικό να έχουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή, τόσο για την προσωπική τους ικανοποίηση και απόλαυση όσο και για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον σύντροφό τους.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επιβραδύνει τις κινήσεις του ασθενούς, ενώ κάποιες στάσεις ή πρακτικές μπορεί να είναι πολύ επώδυνες, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και η σεξουαλική τους επιθυμία να μειώνεται. Με λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα, όμως, καθώς και κάποιες τροποποιήσεις, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί και πάλι να δίνει ευχαρίστηση στο ζευγάρι. Παρακάτω αναφέρονται οι συμβουλές των ειδικών στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έτσι ώστε να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία και τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καλό σεξ, τις περισσότερες φορές, δεν συμβαίνει απλά κι αυθόρμητα. Ο προγραμματισμός , όταν δηλαδή οι δύο σύντροφοι αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλο, δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα έλεγχου, μειώνει τον κίνδυνο απρόοπτων δυσκολιών και αυξάνει την πιθανότητα η σεξουαλική επαφή να είναι απολαυστική και για τους δύο συντρόφους. Παράλληλα, ο προγραμματισμός δίνει τη δυνατότητα της προσμονής, η οποία μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία.

Η συζήτηση με τον σύντροφο είναι απαραίτητη σε όλα τα ζευγάρια για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), όμως, έχουν έναν λόγο παραπάνω να συζητήσουν με τον σύντροφό τους τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Συνήθως, τα άτομα αυτά ανησυχούν για τι μπορούν να κάνουν και τι όχι, και είναι σημαντικό αυτό να το μεταφέρουν στον σύντροφό τους. Το πιο πιθανό είναι ο σύντροφος να είναι πρόθυμος να βοηθήσει και να επιθυμεί τη σωματική και συναισθηματική εγγύτητα. Είναι σημαντικό η επικοινωνία να γίνει με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Εάν το άτομο με τη ΡΑ αισθάνεται αμήχανα να κάνει τη συζήτηση, μπορεί να απευθυνθεί στον σύντροφό του γραπτώς.

Πολλές φόρες, η πρόσθεση μιας επιπλέον στρώσης στο στρώμα του κρεβατιού βοηθά, καθώς μπορεί να το κάνει πιο μαλακό. Παράλληλα, η χρήση μαξιλαριών μπορεί να υποστηρίξει τα ευαίσθητα μέρη του σώματος και να βοηθήσει στην αποφόρτιση της πίεσης. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν πετσέτες ή σεντόνια τυλιγμένα σε ρολό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα και να κάνει τη σεξουαλική πράξη επώδυνη για τη γυναίκα. Στην περίπτωση αυτή, τα εδικά προϊόντα λίπανσης του κόλπου μπορούν να δώσουν τη λύση.

Ο προγραμματισμός της σεξουαλικής πράξης μπορεί να δώσει στο άτομο τη δυνατότητα για έναν σύντομο τονωτικό ύπνο πριν. Επίσης, το άτομο μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια με άλλους τρόπους, όπως είναι η αποφυγή διάφορων υποχρεώσεων και η μεταφορά τους για την επόμενη μέρα.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται χρειάζεται μια ώρα για να δράσει, το άτομο μπορεί να τη λάβει μία ώρα πριν από τη σεξουαλική πράξη. Είναι σημαντικό, όμως, τα άτομα με ΡΑ να γνωρίζουν ότι κάποια φάρμακα, όπως τα οπιοειδή παυσίπονα, μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση. Ένα ζεστό μπάνιο πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να χαλαρώσει το σώμα του ατόμου και να το ανακουφίσει από τους πόνους.

Η ΡΑ είναι ένα χρόνιο νόσημα και ως τέτοιο προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στη σεξουαλική του δραστηριότητα. Η δοκιμή νέων στάσεων και πρακτικών, όταν οι παλιές δεν λειτουργούν πια, μπορεί να βοηθήσει την προσαρμογή του ατόμου. Είναι βασικό όμως να μην απογοητεύεται κάποιος, αλλά να χρησιμοποιεί τις αλλαγές σαν μια ευκαιρία για να ανακαλύψει νέες πηγές απόλαυσης. Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι τα άτομα με ΡΑ να χαλαρώσουν τη διάθεσή τους για κριτική και να εστιάσουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής εγγύτητας και οικειότητας με τον σύντροφό τους.

Τέλος, καλό είναι να θυμάται κάποιος πως με ή χωρίς ΡΑ η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι κάποιες φορές αμήχανη κι αδέξια. Εάν μια νέα πρακτική δεν λειτουργεί, μπορεί το ζευγάρι να το αντιμετωπίσει με χιούμορ και να περάσει στην επόμενη δοκιμή, χωρίς να εγκλωβιστεί σε συναισθήματα ντροπής κι ενοχής. Η σεξουαλική δραστηριότητα, άλλωστε, έχει ως βασικό σκοπό την ευχαρίστηση των δύο συντρόφων.

Πηγή: webmd

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης