Μπορεί η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου να αλλάζει καθώς μεγαλώνει σε ηλικία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Αντίθετα με την κυρίαρχη πεποίθηση που θέλει το σεξ να είναι μόνο για τους νέους, αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι απολαμβάνουν το σεξ μέχρι την ηλικία των 80 ή ακόμα και πιο μετά. Μια υγιής σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο ικανοποιητική αλλά και ωφέλιμη, αφού μεταξύ άλλων ενισχύει τη σωματική υγεία και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι αλλάζει όμως στη σεξουαλική ζωή του ατόμου που μεγαλώνει;

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και οι αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία είναι συχνές. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές περιλαμβάνουν:

-την ανάγκη περισσότερου ερεθισμού για την επίτευξη και τη διατήρηση στύσης καθώς και για την επίτευξη οργασμού
-συντομότερους οργασμούς
-πιο αδύναμη εκσπερμάτιση και μικρότερη ποσότητα σπέρματος
-την ανάγκη περισσότερου χρόνου για την επίτευξη νέας στύσης μετά την εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να αγχώνουν τον άνδρα, αλλά είναι σημαντικό να θυμάται ότι δεν χρειάζεται να τον σταματήσουν από το να απολαμβάνει το σεξ. Η προσαρμογή στο νέο του σώμα μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει μια υγιή σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ρουτίνα, έτσι ώστε να περιλαμβάνει περισσότερο ερεθισμό με σκοπό την επίτευξη της διέγερσης.

Η γενική υγεία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη σεξουαλική ζωή κι επίδοση του άνδρα. Η κακή γενική υγεία, τα χρόνια νοσήματα που περιλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή την αρθρίτιδα κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παράλληλα, συγκεκριμένα χειρουργεία και διάφορα φάρμακα, όπως είναι τα φάρμακα για την υπέρταση, τα αντισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά, ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Το ζευγάρι όμως δεν πρέπει να παραιτείται από το δικαίωμά του σε μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Οι δύο σύντροφοι μπορούν να πειραματιστούν με διάφορους τρόπους ώστε να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που επιβάλλει η ηλικία. Για παράδειγμα, αν κάποιος ανησυχεί για το εάν η σεξουαλική πράξη είναι ασφαλής έπειτα από καρδιακή προσβολή μπορεί να συζητήσει τις ανησυχίες με τον ιατρό του, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να απολαύσει εκ νέου σεξουαλικά. Εάν το πρόβλημα είναι η αρθρίτιδα, το ζευγάρι μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές στάσεις ή ακόμα και θερμά επιθέματα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι αρθρώσεις πριν ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα είναι σημαντικό να σκέφτονται θετικά και να εκφραστούν και να απολαύσουν σεξουαλικά.

Πηγή: mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης