Η σωστή πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τη λήψη των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανταπόκριση τους σε αυτά.
 
Οι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ενδεχομένως να μην τη λαμβάνουν σωστά και θα μπορούσαν ίσως να ανταποκριθούν καλά σε αυτή εάν τους είχαν δοθεί οι απαραίτητες πληροφορίες κατά την έναρξη της αγωγής ή εάν επανεκπαιδευτούν σχετικά με την πρόσληψη της. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Urology.

Ο Javier Romero Otero, ουρολόγος από το 12 de Octubre University Hospital της Μαδρίτης και οι συνάδελφοί του, διεξήγαγαν ένα παρεμβατικό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης των ανδρών που συνεχίζουν να υποφέρουν από ΣΔ παρά τη λήψη αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5(PDE5is). Η μελέτη διήρκεσε από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ουρολόγοι παρέπεμψαν 250 άνδρες στην ανδρολογική μονάδα του νοσοκομείου. Από αυτούς το 39% έπαιρνε σιλδεναφίλη, το 37% τανταλαφίλη και το 24% βαρδεναφίλη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ημιδομημένη συνέντευξη στην οποία εξέταζαν 6 βασικούς τομείς που σχετίζονταν με την κακή ανταπόκριση στους PDE5is. Αυτοί ήταν η παρουσία επαρκούς σεξουαλικού ερεθισμού, η λήψη των φαρμάκων με άδειο στομάχι, η λήψη του φαρμάκου σε 6 διαφορετικές περιστάσεις , η λήψη του φαρμάκου στη μέγιστη δοσολογία του, η λήψη του τουλάχιστον 1με2 ώρες πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και τέλος η δοκιμή κάποιου άλλου PDE5i.

Από τους 250 άνδρες, οι 172 (69%) είχαν αποκλίνει τουλάχιστον μια φορά από τη συνιστώμενη χρήση των φαρμάκων, το 42% είχε αποκλίνει δύο φορές, το 28% τρεις και το 7% πάνω από τρεις φορές.
Πιο συγκεκριμένα, το 1/3 δεν έλαβε το φάρμακο σε 6 τουλάχιστον διαφορετικές περιστάσεις, το οποίο είναι απαραίτητο, καθώς η καμπύλη της βελτίωσης σύμφωνα με τους ερευνητές αρχίζει να αυξάνεται μετά τις 6-8 φορές λήψης του φαρμάκου. Σχεδόν το 1/3 δεν έφτασε να λάβει τη μέγιστη δόση και περίπου το 1/5 δεν έλαβε τα φάρμακα με άδειο στομάχι, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό για δυο από τα φάρμακα, τη σιλδεναφίλη και τη βαρδεναφίλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές προσέφεραν ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης προκειμένω να εξηγήσουν τη σωστή χρήση του φαρμάκου σε 172 άνδρες, από τους οποίους οι 115 (66.9%) δέχτηκαν και οι 57 (33.1%) αρνήθηκαν. Από τους 115 άνδρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι 27 (23.5%) αποδείχτηκε ότι πράγματι δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία και οι 88 (76.5%) ανταποκρίθηκαν μετά την επανεκπαίδευση.

Οι ερευνητές δε βρήκαν κατά τη διάρκεια της επανεκπαίδευσης σημαντικές διαφορές στην ανταπόκριση των ασθενών μεταξύ των τριών διαφορετικών PDE5is.

Το πιο συχνό λάθος που έκαναν οι συμμετέχοντες κατά τη χρήση της αγωγής ήταν ότι είχαν δοκιμάσει μόνο έναν PDE5i και αμέσως μετά ακολουθούσε η μη λήψη του φαρμάκου σε τουλάχιστον 6-8 διαφορετικές περιστάσεις. Οι ερευνητές λοιπόν θεωρούν απαραίτητο ο ειδικός να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον ασθενή κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, εξηγώντας με λεπτομέρεια το σωστό τρόπο χρήσης της αγωγής με PDE5i, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ψευδής μη ανταπόκριση σε αυτή. Το βασικό μήνυμα, λοιπόν, του άρθρου αυτού είναι η σημαντική υπενθύμιση στους ιατρούς που συνταγογογραφούν τους PDE5is σχετικά με την ανάγκη να εκπαιδεύσουν σωστά τους ασθενείς τους, έτσι ώστε η λήψη της αγωγής να είναι πιο αποτελεσματική.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης