Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της ΣΔ, τόσο για να διεξαχθεί ο απαραίτητος έλεγχος της γενικής υγείας του άνδρα όσο και για να αποκατασταθεί η υγιής σεξουαλική του ζωή.

Ο ειδικός θα καταλήξει στη διάγνωση της ΣΔ μετά τη λήψη ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού σε συνδυασμό με φυσική εξέταση του ασθενούς. Μπορούν, επίσης, να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι αιματολογικές, ο έλεγχος της νυχτερινής στυτικής δραστηριότητας, η δοκιμασία με την ενδοσηραγγώδη ένεση, το υπερηχογράφημα του πέους καθώς και μια αξιολόγηση της ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ειδικός προκειμένου να οδηγηθεί στη διάγνωση της ΣΔ. Στις πληροφορίες που συγκεντρώνει περιλαμβάνονται:

• το πώς ο ασθενής θα αξιολογούσε την αυτοπεποίθησή του σχετικά με την επίτευξη και τη διατήρηση στύσης
• πόσο συχνά η στύση που προέρχεται από σεξουαλικό ερέθισμα είναι ικανή για συνουσία
• πόσο συχνά ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει τη στύση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης
• πόσο συχνά η συνουσία είναι ικανοποιητική για τον ασθενή
• εάν ο ασθενής έχει στύση το πρωί όταν ξυπνάει
• πώς θα αξιολογούσε το επίπεδο της σεξουαλικής του επιθυμίας
• πόσο συχνά καταφέρνει να φτάσει στον οργασμό και στην εκσπερμάτιση
• αν έχει κάνει χειρουργεία που μπορεί να έχουν καταστρέψει τα νεύρα ή τα αγγεία κοντά στο πέος
• εάν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή
• εάν κάνει χρήση παρανομών ουσιών, πίνει αλκοόλ ή καπνίζει.

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον ειδικό να κατανοήσει το πρόβλημα και να καθορίσει τη σοβαρότητα και τη φύση της ΣΔ. Παράλληλα, το ιατρικό ιστορικό δείχνει νοσήματα που οδηγούν στη ΣΔ, ενώ η ανασκόπηση της σεξουαλικής δραστηριότητας βοηθά στη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται πιο συγκεκριμένα με την επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση ή τον οργασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο ειδικός θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση για να βοηθήσει στη διάγνωση των αιτιών της ΣΔ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης συνήθως:

• γίνεται έλεγχος του πέους για ασυνήθη χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να συνιστούν την αιτία του προβλήματος, όπως είναι η νόσος Peyronie που προκαλεί την κάμψη του πέους όταν είναι σε στύση
• εξετάζεται η απώλεια τριχοφυΐας στο σώμα ή η μεγέθυνση των μαστών που ίσως δείχνουν ορμονικά προβλήματα
• ελέγχεται η αρτηριακή πίεση
• εξετάζεται ο σφυγμός του ασθενούς στους καρπούς και τους αστραγάλους, έτσι ώστε να εντοπίσει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι εξετάσεις αίματος συνήθως αποκαλύπτουν πιθανές αιτίες της ΣΔ, όπως είναι ο διαβήτης, η αθηρωματική νόσος, η χρόνια νεφρική νόσος και τα ορμονικά προβλήματα.

Πολύ σημαντικός είναι σε κάποιες περιπτώσεις και ο έλεγχος νυχτερινής στύσης. Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι του ασθενούς είτε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Ο ασθενής πρέπει να φορέσει μια πλαστική συσκευή με σχήμα δαχτυλιδιού γύρω από το πέος πριν πέσει για ύπνο. Εάν έχει στύση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συσκευή θα σπάσει. Μια πιο σύγχρονη εκδοχή του τεστ είναι αυτή της καταγραφής της νυχτερινής στυτικής λειτουργίας με ένα μόνιτορ που καταγράφει τον αριθμό των στύσεων, τη διάρκεια και τη σκληρότητά τους.

Κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου ένας άνδρας έχει φυσιολογικά 3-5 στύσεις. Εάν ο άνδρας αποδεδειχθεί ότι έχει νυχτερινή στύση, σημαίνει ότι η αιτία της ΣΔ είναι πιο πιθανό να είναι ψυχοσυναισθηματική. Εάν ο άνδρας δεν έχει νυχτερινές στύσεις, τότε η αιτία της ΣΔ είναι κατά πάσα πιθανότητα οργανικής φύσης.

Μια άλλη εξειδικευμένη εξέταση είναι η δοκιμασία της ενδοσηραγγώδους ένεσης. Η ένεση χορηγείται από τον ειδικό στη βάση του πέους του ασθενούς με σκοπό την πρόκληση στύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις το φάρμακο για την πρόκληση χορηγείται από την ουρήθρα χωρίς ένεση. Ο ειδικός αξιολογεί την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης, και έχει επιπλέον πληροφορίες για την ανεύρεση της αιτίας της ΣΔ. Συνήθως η εξέταση γίνεται στο ιατρείο.

Το υπερηχογράφημα Doppler είναι μια επίσης πολύ σημαντική εξέταση που μπορεί να απεικονίσει τη ροή του αίματος στα αγγεία του πέους. Ο ειδικός μπορεί να ερμηνεύσει τις εικόνες. Συχνά το υπερηχογράφημα γίνεται έπειτα από φαρμακευτική πρόκληση στύσης.

Τέλος, ο ειδικός μπορεί να χορηγήσει εξειδικευμένα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη ΣΔ. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ειδικός επιλέγει να πάρει συνέντευξη και από τη σύντροφο του ασθενούς, έτσι ώστε να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πώς η σχέση του ζευγαριού μπορεί να επηρεάσει ή και να επηρεαστεί από τη ΣΔ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης