Οι έφηβοι στο Νέο Μεξικό όταν θέλουν να ρωτήσουν μια ερώτηση σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, έχουν και μια άλλη εναλλακτική πέρα από τους γονείς τους. Μπορούν να το κάνουν απλά και διακριτικά με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος από το κινητό τους.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται «BrdsNBz» και δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να στείλουν τις ερωτήσεις τους με γραπτό μήνυμα από το κινητό σε μια γραμμή υποστήριξης της σεξουαλικής υγείας. Μέσα σε 24 ώρες ένας επαγγελματίας υγείας θα απαντήσει επίσης με γραπτό μήνυμα με τρόπο διακριτικό, χωρίς καμία κριτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες φορές η συζήτηση ανάμεσά στους εφήβους και τους γονείς μπορεί να δημιουργήσει έντονη αμηχανία και γι’ αυτό συχνά οι έφηβοι διστάζουν να εκφράσουν τις απορίες τους. Η υπηρεσία αυτή δίνει και μια άλλη εναλλακτική. Είναι διαθέσιμη στα ισπανικά και στα αγγλικά και στοχεύει εφήβους ηλικίας από 13-19 ετών.

Το Νέο Μεξικό, έχει πολύ υψηλά ποσοστά εφηβικών κυήσεων, αρά η σεξουαλική εκπαίδευση κι ενημέρωση των εφήβων είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή αυτή βέβαια δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης, ούτε τη συζήτηση γονέα- παιδιού που ξεκινά από μικρότερές ηλικίες και εξελίσσεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Πολλές φορές, όμως, οι έφηβοι περνούν φάσεις που δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητα τους στους γονείς τους.

Είναι πολύ καλό, λοιπόν, για εκείνες τις φάσεις τα παιδιά να έχουν μια αξιόπιστη εναλλακτική και οι γονείς να την ενθαρρύνουν. Όχι μόνο βοηθάει τους εφήβους να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα και την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας, μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να κάνουν πιο στοχευμένες ερωτήσεις στους γονείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ τα ποσοστά εφηβικών κυήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά ότι είναι ακόμα υψηλοτέρα σε σχέση με αυτά άλλων δυτικών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά εφηβικών κυήσεων μέσα στο διάστημα 2007-2011 μειωθήκαν κατά 15% σε όλες τις πολιτείες εκτός από δύο. Το 2011, μάλιστα, σημείωσαν ρεκόρ πτώσης στις ηλικίες 15-19 αφού οι εφηβικές κυήσεις έπεσαν στις 31.3 για κάθε χίλιες κυήσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι η πτώση αυτή δε σημαίνει ότι η μείωση των εφηβικών κυήσεων δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Εκτός από το Νέο Μεξικό, παρόμοιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και σε άλλες πολιτείες, όπως είναι η Βόρεια Καρολίνα και η Καλιφόρνια.

Στο Νέο Μεξικό, η υπηρεσία δίνει και στους γονείς τη δυνατότητα να στείλουν τα ερωτήματα τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η ερευνητική διαδικασία έχει δείξει πως ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης