Πρόσφατα ένα ζευγάρι φωτογράφων από τη Minnesota κινήθηκε νομικά, προκειμένου ως επαγγελματίες να μην είναι πλέον αναγκασμένοι να καλύψουν γάμους ομοφυλοφίλων. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι στο επάγγελμά τους που προϋποθέτει την καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση θα έπρεπε να υπάρχει ελευθερία λόγου.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να ανελιχθούν μέσα στη βιομηχανία του γάμου ήταν ότι, ενώ εξαρχής ήθελαν να εργάζονται σε γάμους αμφιφυλόφιλων ζευγαριών, ένας πολιτειακός νόμος τούς απαγόρευε να αρνηθούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια με την εξήγηση ότι παραβιάζονται οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σχετικά με τον γάμο. Αυτό που διεκδικούν οι φωτογράφοι είναι η ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας του καθενός σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που η πολιτειακή νομοθετική ρύθμιση απαγορεύει είναι η οποιαδήποτε διάκριση που βασίζεται στη φυλή, την καταγωγή, το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία.

Η ρύθμιση συμπληρώθηκε το 2013 με μία παράγραφο που καθιστά παράνομη την άρνηση συνεργασίας μιας εταιρείας με οποιοδήποτε πελάτη εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Η ποινή για την παράβασή της ορίζεται σε πρόστιμο 1.000 δολαρίων ή σε 90 ημέρες φυλάκιση.

Στην αγωγή τους οι φωτογράφοι επισημαίνουν ότι οι ίδιοι πιστεύουν στον βιβλικό-ορθόδοξο ορισμό του γάμου, αυτόν δηλαδή ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, και τονίζουν ότι εάν η εταιρεία τους αναλάμβανε έναν γάμο ομοφυλοφίλων, τότε θα παραβίαζαν τις θεμελιώδεις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Προσθέτουν ότι πιστεύουν πως οτιδήποτε κάνουν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που δοξάζει τον Θεό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος όμως του τμήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μινεσότα χαρακτηρίζει τη νομική αυτή επίθεση των φωτογράφων σαν έναν τρόπο να υπονομεύσουν όλες τις πολιτικές ελευθερίες των ατόμων μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το 2014 σε μια παρόμοια περίπτωση στη Μινεσότα, όταν οι ιδιόκτητες ενός χώρου δεξιώσεων αρνήθηκαν να τον νοικιάσουν σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τούς υποχρέωσε να πληρώσουν όλο το κόστος που σχετιζόταν με τη γαμήλια τελετή και τη δεξίωση, καθώς και να ζητήσουν συγγνώμη από το ζευγάρι.

Αυτήν τη στιγμή το ζευγάρι των φωτογράφων έχει σταματήσει να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία μέχρι την επίλυση του ζητήματος. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένα ζήτημα παραβίασης και από τις δύο πλευρές, το οποίο ο νομοθέτης καλείται να λύσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων ατόμων μη ετεροφυλόφιλου προσανατολισμού από τον νόμο έχει ξεκινήσει μόλις πρόσφατα. Φαίνεται, όμως, πως η αναγνώρισή τους από την ευρύτερη κοινωνία χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο και είναι απαραίτητο η Πολιτεία να βρίσκει κάθε φορά τρόπους που βοηθούν την προσαρμογή ολόκληρης της κοινωνίας, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης