Εκατομμύρια διεμφυλικά άτομα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη λήψη επαρκούς ιατρικής φροντίδας παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που έχουν, όπως είναι τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και λοίμωξης από HIV.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η κοινότητα των διεμφυλικών παραμένει περιθωριοποιημένη, οι νόμοι και οι πολιτείες αρνούνται να αναγνωρίσουν την ταυτότητα του φύλου τους γεγονός που συχνά καθιστά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ακόμα πιο δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχειά πρόσφατων μελετών, υπάρχουν γύρω στα 25 εκατομμύρια διεμφυλικά άτομα σε όλο τον κόσμο. Τα άτομα αυτά υποφέρουν συχνά από κατάθλιψη εξαιτίας του στιγματισμού, της διάκρισης και της κακοποίησης που αντιμετωπίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Το ποσοστό της κατάθλιψης σε αυτή την ομάδα ατόμων αγγίζει το 60%.

Πολλοί μάλιστα υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές όπως είναι το μη ασφαλές σεξ εξαιτίας του στιγματισμού. Τα διεμφυλικά άτομα έχουν σχεδόν τη διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από τον HIV σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 2115 δολοφονίες διεμφυλικών ατόμων από το 2008 και μετά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υγεία και η ευημερία των διεμφυλικών εξαρτάται από τον σεβασμό στα δικαιώματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λοιπόν έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ατόμων αυτών, ενώ τα επιστημονικά περιοδικά με τη σειρά τους οφείλουν να ενισχύσουν σχετικά την επίγνωση της επιστημονικής κοινότητας.

Το μήνυμα λοιπόν προς τους επαγγελματίες υγείας είναι πως τα διεμφυλικά άτομα όπου και να μένουν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπατριώτες τους. Οι νόμοι της Αργεντινής, της Δανίας, της Μάλτας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, θεωρούνται οι πιο προοδευτικοί ως προς την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, αλλά η πλειοψηφία των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω.

Στην Ευρώπη 8 κράτη δεν κατάφεραν να παρέχουν νομική αναγνώριση των διεμφυλικών ατόμων ενώ 17 κράτη επέβαλαν τη στείρωση των διεμφυλικών που ζητούσαν αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Εν των μεταξύ η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Ινδία έχουν προχωρήσει ή προχωρούν προς την αναγνώριση ενός τρίτου φύλου.

Οι συγγραφείς της μελέτης από την πλευρά τους διεκδίκησαν μια σειρά από δράσεις. Για παράδειγμα, ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μετονομάσουν τις διαγνώσεις των διεμφυλικών ατόμων από «ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς» σε καταστάσεις σχετιζόμενες με τη σεξουαλική υγεία» έτσι ώστε να αποφευχθεί η ενίσχυση του στιγματισμού.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των ιατρών ώστε να κατανοούν τις ανάγκες των διεμφυλικών ατόμων, αλλά και τη αναπροσαρμογή της φροντίδας υγείας σε επίπεδο κοινότητας έτσι ώστε να χρηματοδοτείται η πρόσβαση σε θεραπεία με θηλεοποιητικές ή αρρενοποιητικές ορμόνες.

Το περασμένο έτος η παγκόσμια ιατρική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα κατέληξε σε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά προς τα διεμφυλικά άτομα, οι οποίες ενθαρρύνουν το σεβασμό στις επιλογές και τα δικαιώματά τους και τη μη αμφισβήτηση της σεξουαλικότητά τους.

Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες καθιστούν σαφές ότι το να είναι κανείς διεμφυλικός δεν συνιστά διαταραχή, ενώ παράλληλα απορρίπτουν οποιοδήποτε εξαναγκασμό ή επιβαλλόμενη τροποποίηση συμπεριφοράς ασκείται στα άτομα αυτά.

Πηγή : Reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης