Η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Πέρα όμως από τα οφέλη στη στυτική λειτουργία, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η χρήση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, των φαρμάκων στους οποίους περιλαμβάνεται και το γνωστό Viagra, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας μετά από καρδιακή προσβολή.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά ακόμα δεν είναι γνωστή η επίδραση της ΣΔ στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων μετά από μια καρδιακή προσβολή. Για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, μια ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία εξέτασε τα δεδομένα 43.145 ανδρών με ηλικία κάτω από 80 έτη, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν μετά το πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον επανέλεγχο που έγινε μετά από 6.2 κατά μέσο όρο χρόνια, βρέθηκε ότι το 7% των ανδρών που λαμβάναν αγωγή για την αντιμετώπιση της ΣΔ είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και 40% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας. Η περεταίρω ανάλυση διευκρίνισε ότι η μείωση αυτή παρατηρήθηκε μόνο στους άνδρες που λάμβαναν αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 και όχι σε αυτούς που λάμβαναν αλπροσταδίλη, το φάρμακο δηλαδή που περιλαμβάνεται στις ενδοσηραγγώδεις ενέσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Heart, μπορούν να καθησυχάσουν τους ιατρούς αναφορικά με τη συνταγογράφηση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 μετά από καρδιακή προσβολή εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν αντενδείξεις.

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης