Κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που χορηγούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία των ανδρών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Canadian Journal of Cardiology».
Οι άνδρες που υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα συχνά εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και ανησυχούν πως τα στυτικά τους προβλήματα μπορεί να οφείλονται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Η νέα αυτή μελέτη δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς να καθησυχάσουν τους ασθενείς τους, τουλάχιστον αναφορικά με την επίδραση δύο συγκεκριμένων φαρμάκων στη στυτική λειτουργία.

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο φάρμακα: στη ροσουβαστατίνη, μια στατίνη που μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και στον συνδυασμό καντεσαρτάνης -υδροχλωροθειασίδης( HCTZ) που χορηγείται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε τέσσερις ομάδες. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες λάμβαναν μόνο ροσουβαστατίνη, στη δεύτερη HCTZ, στην τρίτη συνδυασμό και των δύο φαρμάκων και στην τέταρτη placebo. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 62 έτη. Για την αξιολόγηση της στυτικής τους λειτουργίας όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη, καθώς και κατά την επαναξιολόγησή τους κάποια χρόνια μετά. Η μέση διάρκεια από την πρώτη στη δεύτερη αξιολόγηση ήταν σχεδόν έξι χρόνια.
Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διάφορες μεταξύ των δύο αξιολογήσεων και συμπέραναν ότι τα δύο αυτά φάρμακα, είτε όταν χορηγούνται μόνα τους είτε όταν χορηγούνται σε συνδυασμό, δεν βελτιώνουν ούτε χειροτερεύουν τη στυτική λειτουργία.
Η μελέτη, λοιπόν, δείχνει ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων, που περιορίζουν τους πιο κρίσιμους καρδιολογικούς παράγοντες κινδύνου, δεν επηρεάζουν σημαντικά τη στυτική λειτουργία.
Πολλοί άνδρες που εμφανίζουν ΣΔ ενώ λαμβάνουν αγωγή για την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη κατηγορούν τα φάρμακα για το πρόβλημά τους. Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι η ροσουβαστατίνη καθώς και ο συνδυασμός καντεσαρτάνης -υδροχλωροθειασίδης δεν επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία, ανακουφίζοντας έτσι τους άνδρες που τα λαμβάνουν από τη σχετική ανησυχία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης