Μια νέα μελέτη εξέτασε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του χειρουργείου αποκατάστασης της κοιλιακής πεϊκής κάμψης. Τα χειρουργεία διεξήχθησαν κατά την παιδική ηλικία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τόσο από την πλευρά της αισθητικής όσο και από την πλευρά της εμφάνισης υποτροπών έγινε μετά το πέρασμα στην ήβη.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς που είχαν μπει στην εφηβεία και οι οποίοι στην παιδική τους ηλικία είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο για τη διόρθωση του υποσπαδία και της κοιλιακής πεϊκής κάμψης. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά την ποιότητα της χειρουργικής αποκατάστασης και συνέκριναν τα δεδομένα των ασθενών που μετά τη χειρουργική απελευθέρωση του δέρματος του πέους είχαν ευθύ πέος με αυτά των ασθενών που χρειάστηκε να υποβληθούν στη χειρουργική τεχνική της πτύχωσης στη ραχιαία επιφάνεια του πέους για την αντιμετώπιση της κάμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 27 ασθενών που σύμφωνα με τα αρχεία είχαν ευθύ πέος μετά το χειρουργείο και αξιολόγησαν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της αντιμετώπισης όταν οι 27 ασθενείς είχαν μέση ηλικία τα 16,5 χρόνια. Υποτροπή της κάμψης μετά την είσοδο στην εφηβεία βρέθηκε σε 6 από τους 14 ασθενείς που είχαν υποβληθεί με επιτυχία σε χειρουργική απελευθέρωση του δέρματος του πέους και σε 10 από τους 13 που υποβλήθηκαν στην τεχνική της πτύχωσης.

Σημαντική κάμψη μεγαλύτερη ή ίση των 30 μοιρών βρέθηκε σε 1 από τους 14 στην ομάδα της χειρουργικής απελευθέρωσης δέρματος και σε 4 από τους 13 στην ομάδα της πτύχωσης. Επίσης, βρέθηκε ότι το 14% της πρώτης ομάδας υποβλήθηκε σε ουρηθροπλαστική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα της πτύχωσης έφτανε το 50%. Η εξωτερική εμφάνιση του πέους των ασθενών δεν διέφερε σημαντικά στις δύο ομάδες.

Συμπερασματικά, η κοιλιακή πεϊκή κάμψη που διορθώνεται χειρουργικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συχνά υποτροπιάζει μετά την είσοδο του ατόμου στην εφηβεία. Η ανάγκη για υποβολή του ασθενούς στη χειρουργική τεχνική της πτύχωσης για να αντιμετωπιστεί τελικά η κάμψη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα υποτροπής της κάμψης κατά την εφηβεία. Ο βαθμός, μάλιστα, της κάμψης του πέους στην εφηβεία μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη υποβολής του ασθενούς σε ουρηθροπλαστική. Η μέθοδος αντιμετώπισης της κοιλιακής κάμψης πέους όμως κατά την παιδική ηλικία δεν βρέθηκε να επηρεάζει το αισθητικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης