Οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο την υπόθεση ότι η ικανότητα βελτίωσης τόσο της φυσικής όσο και της σεξουαλικής υγείας πηγάζει από τον ίδιο τον οργανισμό.

Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζεται σεξουαλικά είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία του σε επίπεδο οργανικό, διανοητικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό ή και κοινωνικό. Η φυσική σεξουαλική δραστηριότητα μάλιστα μπορεί να είναι πιο ευεργετική από κάποια προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους άνδρες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της σεξουαλικής τους υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ποιο τρόπο όμως μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα να βοηθήσει την υγεία του ατόμου; Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της ευφορίας και του δεσμού και είναι κυρίως γνωστή για το ρόλο της κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού. Η σύγχρονη έρευνα όμως έχει δείξει πως τα επίπεδά της αυξάνονται και στους άνδρες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η αύξηση αυτή συνδέεται με θετική αλλαγή στη διάθεση, χαμηλότερα επίπεδα άγχους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένη αίσθηση πόνου. Η φυσική παραγωγή της ωκυτοκίνης στους άνδρες, επίσης, βοηθά τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προάγει την καλύτερη απάντηση του οργανισμού στο στρες, ενώ δε περιλαμβάνει τον κίνδυνο των μη ελεγχόμενων συστατικών που περιέχουν συνήθως τα συμπληρώματα που λαμβάνουν οι άνδρες.

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα λοιπόν, συμβάλει στην μείωση των επίπεδων του στρες, γεγονός που βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού κι έχει θετική επίδραση στη σεξουαλική ικανότητα και υγεία. Κάποιες μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η σεξουαλική πράξη μειώνει τα επίπεδα τους στρες μέσα από την ενεργοποίηση των κέντρων ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Τόσο η γενική όσο και η σεξουαλική υγεία είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, οι συχνοί οργασμοί και η διέγερση των όρχεων έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.
Η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη οικειότητας στο ζευγάρι και να βοηθήσει τους δυο συντρόφους να χαλαρώσουν. Η ορμόνη μπορεί να απελευθερωθεί και με το αγκάλιασμα και το φιλί, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα απελευθερώνεται κατά τον οργασμό. Κορυφαίες πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενδορφίνες που παράγονται επίσης κατά τη διάρκεια του οργασμού έχουν δράση παρόμοια με αυτή της μορφίνης με αποτέλεσμα να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλη μια σημαντική ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι η προλακτίνη. Προλακτίνη παράγουν και οι άνδρες και οι γυναίκες, αλλά είναι κυρίως γνωστή για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Η δράση της δεν είναι εμφανής στους άνδρες παρεκτός κι αν τα επίπεδα της είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης στους άνδρες συνδέονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Όταν τα επίπεδα της προλακτίνης είναι πολύ υψηλά οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη libido, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, προσωρινή υπογονιμότητα και στυτική δυσλειτουργία.

Η τεστοστερόνη είναι επίσης μια ορμόνη πολύ σημαντική για τη ζωή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Στους άνδρες όμως παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση στύσεων ικανών για συνουσία καθώς και στην υγεία και τη καλή λειτουργία του πέους. Βοηθά επίσης την παραγωγή σπερματοζωαρίων και συμβάλει στην καλή λειτουργία του προστάτη. Παράλληλα, η τεστοστερόνη στους άνδρες μειώνει την κόπωση και τα καταθλιπτικά συναισθήματα, ενδυναμώνει την οστική μάζα, μειώνει το κίνδυνο αλωπεκίας βοηθά την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, αυξάνει τη σεξουαλική ορμή και ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης σημαντικά είναι τα οιστρογόνα τα οποία δεν βρίσκονται μόνο στις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανδρική σεξουαλική υγεία σε συνδυασμό πάντα με την τεστοστερόνη. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στους άνδρες. Μικρές ποσότητες τεστοστερόνης μάλιστα μετατρέπονται σε εστραδιόλη , η οποία είναι ένας τύπος οιστρογόνων. Τα ανδρικά οιστρογόνα επίσης φαίνεται να είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή γιατί βοηθούν την ανάπτυξη των σπερματοκυττάρων και προάγουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ο εχθρός των φυσιολογικών επίπεδων των οιστρογόνων στους άνδρες είναι το υπερβολικό λίπος. Συνεπώς, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα την καλύτερη στυτική λειτουργία και την ενίσχυση της σεξουαλικής ορμής κι επιθυμίας.

Τέλος, η σημαντική επίδραση στη σεξουαλική υγεία έχει και η ντοπαμίνη, μια ορμόνη με κακή φήμη εξαιτίας της σύνδεσης της με το χαμηλό έλεγχο των παρορμήσεων και τον εθισμό. Η ντοπαμίνη όμως είναι υπεύθυνη για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας μέσα από το σύστημα του υποθαλάμου, το οποίο έχει άμεση σχέση με τη στυτική λειτουργία. Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τα σεξουαλικά όργανα. Υπεύθυνο για την εθιστική δράση της ντοπαμίνης είναι το μονοπάτι του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου που ξεκινά με τα κύτταρα που βρίσκονται στο κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο (VTA) του μέσου εγκεφάλου, τα οποία όταν δέχονται πολλά ερεθίσματα στέλνουν κύτταρα ντοπαμίνης για να αλληλεπιδράσει με τους επικληνείς πυρήνες και τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Συμπερασματικά, τα οφέλη της διατήρησης μιας καλής φυσικής και σεξουαλικής υγείας χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν:

• την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων
• τη μείωση του στρες, της κατάθλιψης και της αρτηριακής πίεσης
• τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης , τη μείωση του λίπους, την κατανάλωση θερμίδων και την ενίσχυση της σεξουαλικής επίδοσης
• την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών που προάγεται από τη συχνή φυσική δραστηριότητα και την τακτική φυσική άσκηση
• το αίσθημα άνεσης και χαλάρωσης που δημιουργούν οι ορμόνες που απελευθερώνονται με τον οργασμό , όπως είναι η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, η βαζοπρεσίνη, η νορεπινεφρίνη. Για το λόγο αυτό πολλοί άνδρες κοιμούνται μετά από τη σεξουαλική πράξη
• τη μείωση του αισθήματος του πόνου εξαιτίας της έκκρισης της ωκυτοκίνης, η οποία επίσης προάγει την ευφορία, την ηρεμία και την ευχαρίστηση
• την πιο νεανική όψη που οφείλεται στην επίδραση των ορμονών και κυρίως των οιστρογόνων που απελευθερώνονται και ανανεώνουν το δέρμα και τα μαλλιά
• τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης που συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
• τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε εξαιρετικό επίπεδο. Ακόμα και μετά από καρδιακή προσβολή οι ειδικοί συνήθως συστήνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και επισημαίνουν ότι δεν επιβαρύνει την καρδιά περισσότερο από το περπάτημα. Παράλληλα, οι άνδρες που διατηρούν σε καλύτερα επίπεδα τη γενική και τη σεξουαλική τους υγεία έχουν και αυξημένη libido.

Επιπρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν την καλύτερη στοματική υγιεινή εξαιτίας διάφορων ιχνοστοιχείων που περιέχονται στο σπέρμα, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία επιβραδύνουν το σχηματισμό τερηδόνας.

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν πως η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να απομακρύνει από τον οργανισμό του άνδρα διάφορες καρκινογόνες ουσίες που επικάθονται στον προστάτη αδένα. Η συχνή εκσπερμάτιση λοιπόν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, η συχνή εκσπερμάτιση δίνει τη δυνατότητας της συχνότερης απελευθέρωσης σπερματοζωαρίων και την μικρότερη παραμονή τους στους σπερματικούς πόρους, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο χρόνος έκθεσης τους στις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στο DNA τους. Κατά συνέπεια, τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως η συχνή εκσπερμάτιση βελτιώνει εκτός των άλλων την ποιότητα του σπέρματος και προάγει την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα.

Πηγή: examiner.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης