Είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη των ασκήσεων Kegel στις γυναίκες, το ίδιο ευεργετικές, όμως, μπορεί να είναι και για τους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις αυτές, οι οποίες μετά από τη σωστή πρακτική εξάσκηση μπορούν να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή, δυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν το έντερο και την κύστη και επηρεάζουν θετικά τη σεξουαλική λειτουργία
Πριν ξεκινήσει κανείς να κάνει τις ασκήσεις είναι σημαντικό να εντοπίσει τους σωστούς μυς και να κατανοήσει τη σωστή τεχνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να αποδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους του άνδρα, όπως είναι η ριζική προστατεκτομή, ο διαβήτης και η υπερδραστήρια κύστη. Ένας άνδρας μπορεί να επωφεληθεί από τις ασκήσεις Kegel εάν έχει ακράτεια ούρων ή κοπράνων, καθώς και εάν έχει σταγονοειδή απώλεια ούρων μετά το πέρας της κανονικής ούρησης.

Για να κάνει ένας άνδρας τις ασκήσεις Kegel πρέπει πρώτα από όλα να εντοπίσει τους μυς του πυελικού εδάφους. Είναι οι μύες που χρησιμοποιεί για να διακόψει την ούρηση ή να αποτρέψει την έξοδο αερίων.
 Από τη στιγμή που ο άνδρας αναγνωρίσει τους μυς αυτούς, μπορεί να κάνει τις ασκήσεις σε οποιαδήποτε θέση. Στην αρχή, βέβαια, θα είναι πιο εύκολο για αυτόν αν είναι ξαπλωμένος.

Η σωστή τεχνική απαιτεί από τον άνδρα να σφίξει τους μυς του πυελικού εδάφους, να κρατήσει τη σύσπαση για τρία δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να τους χαλαρώσει, επίσης για τρία δευτερόλεπτα. Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβει κάποιες συνεχόμενες φορές. Καθώς οι μύες θα δυναμώνουν, ο άνδρας θα μπορεί να εκτελεί τις ασκήσεις σε καθιστή θέση, σε όρθια θέση, ακόμα και περπατώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικό ο άνδρας να επικεντρώνεται μόνο στους μυς του πυελικού εδάφους και να προσέχει να μη συσπά τους κοιλιακούς μυς και τους μυς των μηρών ή των γλουτών.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το κράτημα της αναπνοής και να επιδιώκεται η ελεύθερη αναπνευστική κίνηση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων.

Ο άνδρας μπορεί να στοχεύει στην εκτέλεση τριών σετ των 10 επαναλήψεων καθημερινά. Τέλος, καλό είναι να μη χρησιμοποιεί τις ασκήσεις αυτές για να διακόπτει και να ξεκινά την ούρηση, γιατί κάποιοι ιατροί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση στην ουροδόχο κύστη.

Πηγή : mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης