Είναι σημαντικό τόσο οι ομοφυλόφιλες γυναίκες όσο και οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλες γυναίκες να γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους ώστε να λειτουργήσουν υπεύθυνα και να προστατευτούν.

Όλες οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με κάποιους κινδύνους, αλλά οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό που δηλώνουν, έχουν κάποιους συγκεκριμένους λόγους ανησυχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ατόμων εξαρτώνται και από παράγοντες που δε σχετίζονται με το σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σεξουαλικές πρακτικές, όπως είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Είναι σημαντικό, όμως, οι γυναίκες να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του να ανήκουν σε μια σεξουαλική μειονότητα καθώς και τα μέτρα που μπορούν να πάρουν ώστε να παραμείνουν υγιείς.

Οι γυναίκες που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι γυναίκες που δηλώνουν ομοφυλόφιλες, αμφιφυλόφιλες ή διεμφυλικές, έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να εκδηλώσουν κατάθλιψη όσο και να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.
Οι παράγοντες που συνεισφέρουν στον αυξημένο αυτό κίνδυνο είναι η κοινωνική απομόνωση, η διάκριση, η απόρριψη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η κακοποίηση και η βία. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο έντονο για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκαλύψει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και δεν έχουν κοινωνική υποστήριξη.

Αν μείνει χωρίς θεραπεία η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, σε επιδείνωση της συναισθηματικής κατάστασης και των συμπεριφορών υγείας, καθώς και στην εμφάνιση οικονομικών ή ακόμα και νομικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν μια γυναίκα φοβάται ότι έχει καταθλιπτικά συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθεί σε ειδικό της ψυχικής υγείας. Εάν είναι διστακτική αναφορικά με την αναζήτηση θεραπείας, είναι σημαντικό να εμπιστευτεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της σε ένα άτομο εμπιστοσύνης. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση θεραπείας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλες γυναίκες να προστατεύονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ) καθώς πολλά από αυτά όπως είναι ο HPV, οι τριχομονάδες και η βακτηριακή κολπίτιδα, μπορούν να μεταδοθούν από γυναίκα σε γυναίκα μέσω της σεξουαλικής πράξης. Το στοματικό σεξ καθώς και η κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται για διείσδυση στον κόλπο ή τον πρωκτό μπορούν επίσης να μεταδώσουν τις λοιμώξεις.

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ γυναικών μπορεί να ευθύνεται για τη μετάδοση του HIV, του ιού του AIDS, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) καθώς και του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι το ασφαλές σεξ.

Για να προστατευτούν η γυναίκα και η σύντροφός της είναι σημαντικό να εξετάζονται συχνά και να μην έχουν επαφή χωρίς προφυλάξεις . Οι σεξουαλικές επαφές με άνδρα ή γυναίκα πρέπει να γίνονται πάντα με προφυλάξεις, παρεκτός και εάν είναι επιβεβαιωμένο ότι και οι δύο σύντροφοι είναι υγιείς. Η εξέταση είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσει τη μη ύπαρξη ΣΜΝ, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και το άτομο δε γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άτομα που δεν είναι ειλικρινή αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία.

Κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα ανοιγμένο στα δύοπροφυλακτικό, ένα προπαρασκευασμένο οδοντικό κάλυμμα, ή διαφανής μεμβράνη. Τα σεξουαλικά παιχνίδια διείσδυσης μπορούν να καλύπτονται από προφυλακτικό ή να καθαρίζονται πριν και μετά από κάθε χρήση. Κατά τη δακτυλική διείσδυση στον κόλπο ή τον πρωκτό, καλό είναι να χρησιμοποιείται γάντι.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος αποφυγής των ΣΜΝ να είναι η διατήρηση μονογαμικής σχέσης με μη μολυσμένο σύντροφο

Επίσης σημαντική είναι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο υιοθέτησης επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ενέσιμα ναρκωτικά, είναι απαραίτητο να μην κάνει κοινή χρήση συριγγών.

Τέλος, πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός. Μπορεί να προστατέψει τα άτομα από τις ηπατίτιδες Α και Β , σοβαρές λοιμώξεις του ήπατος που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, πλέον είναι διαθέσιμο και το εμβόλιο για τον HPV, κατάλληλο για κορίτσια μέχρι την ηλικία των 26.

Πηγή : mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης