Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς των ΗΠΑ και της Ισπανίας, βρέθηκε ότι νεότεροι ασθενείς κάτω των 55 που είχαν καρδιακό επεισόδιο μέσα στο προηγούμενο έτος, ανέφεραν συχνά δυσκολίες σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών χωρίς προηγούμενα σεξουαλικά προβλήματα εμφάνισαν ένα ή περισσότερα το έτος μετα το καρδιακό επεισόδιο. Επίσης βρέθηκε ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν σε ειδικό.

Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το 40% των γυναικών και το 55% των ανδρών δεν είχαν καμιά σεξουαλική δυσκολία μετα την καρδιακή προσβολή, ενώ σχεδόν το 1/3 των ασθενών που είχαν αναφέρει σεξουαλικά προβλήματα πριν από το επεισόδιο δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα μετα από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 2,800 ασθενείς σε 103 νοσοκομεία των ΗΠΑ και 24 της Ισπανίας. Από τους ασθενείς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν από την καρδιακή προσβολή, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μετά από αυτή. Ένα μηνά μετα την καρδιακή προσβολή το 64% των ανδρών και το 55% των γυναικών ήταν και πάλι σεξουαλικά ενεργοί. Ένα χρόνο μετα ήταν ενεργοί το 94% των γυναικών και το 91% των ανδρών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMACardiology.

Το χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή ήταν περισσότερες οι γυναίκες(42%) και λιγότεροι οι άνδρες(31 %) που εμφάνισαν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα που δεν προϋπήρχαν. Για τις γυναίκες το πιο συχνό ήταν η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος(40%) και ακλουθούσε η κολπική ξηρότητα (22%). Στους άνδρες το 22% είχε στυτικά προβλήματα και το 19% μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.
Πάρα τα υψηλά ποσοστά προβλημάτων σεξουαλικής λειτουργίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι ήταν λίγοι οι ασθενής που είχαν συζητήσει με ειδικό το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Και στις δυο χώρες οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να αναζητήσουν συμβουλευτική σχετικά με την επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο που ακολούθησε την καρδιακή προσβολή. Πιο συγκεκριμένα συμβουλευτική έλαβε το 27% των γυναικών και το 41% των ανδρών..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που δεν είχαν συμβουλευτεί ειδικό για το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα στον πρώτο μήνα μετα την καρδιακήπροσβολή ήταν 50% πιο πιθανό να καθυστερήσουν την επανέναρξη της.
Παράλληλα, βρέθηκε ότι τα ποσοστά έκπτωσης της σεξουαλικής λειτουργιάς συμφωνούσαν με τα ποσοστά έκπτωσης της γενικής φυσικής λειτουργικότητας και ήταν 10πασια από τα ποσοστά της κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, άλλα διαχειρίσιμα προβλήματα, όπως είναι το στρες και ο διαβήτης, βρέθηκε ότι επηρεάζουν σημαντικά την σεξουαλική λειτουργία μετα την καρδιακή προσβολή. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι ένα πολύ σημαντικό εύρημα ήταν το ότι τα άτομα θεωρούν τη σεξουαλική λειτουργιά σημαντική συνιστώσα της υγείας τους και κατά συνέπεια οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ενθάρρυνση της επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ανάρρωσης από την καρδιακή προσβολή. Οι ιατροί λοιπόν είναι απαραίτητο να θίγουν το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας, να διαχειρίζονται σωστά τις προσδοκίες των ασθενών και να τους υποστηρίζουν όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης