Στον κινηματογράφο η σεξουαλική απόλαυση, κυρίως αυτή της γυναίκας, εκφράζεται σχεδόν πάντα φωνητικά. Το εάν αυτό εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της 7ης τέχνης ή εάν υπάρχει όντως ένας μηχανισμός που εξηγεί την απελευθέρωση των ήχων της ευχαρίστησης, μετατράπηκε πρόσφατα σε ερευνητικό ερώτημα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του κεντρικού Lancashire και του Leeds δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους πάνω στη φωνητική έκφραση της συνουσίας. Πιο συγκεκριμένα ρώτησαν σχετικά 71 σεξουαλικά ενεργές, ετεροφυλόφιλες γυναίκες ηλικίας 18-48. Βρέθηκε ότι πολλές γυναίκες εκφράζονται φωνητικά κατά τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στο σημείο της κορύφωσης. Το 66% το έκαναν με σκοπό να επιταχύνουν την κορύφωση του συντρόφου και το 87% στόχευαν στην ενίσχυση της αυτό εκτίμησης του.
Πολλές μάλιστα δήλωσαν ότι ενώ οι ίδιες έφταναν σε οργασμό κατά τη διάρκεια των προκαταρτικών, η φωνητική έκφραση της απόλαυσης τοποθετούταν χρονικά κυρίως πριν ή ταυτόχρονα με την ανδρική εκσπερμάτιση. Κάποιες επίσης ανέφεραν ότι απελευθερώνοντας τη φωνή τους απελευθερώνονταν από οποιοδήποτε αίσθημα ανίας κόπωσης ή δυσφορίας μπορεί να πρόκυπτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα είναι αν σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για υποκρινόμενο οργασμό με σκοπό την ανταπόκριση στο πρότυπο του οργασμού που προβάλλεται από τα media και που συνδέει την φωνητική έκφραση της απόλαυσης με την κορύφωση της σεξουαλικής απόλαυσης και τον οργασμό.
Βέβαια οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν μια γυναίκα υποκρίνεται οργασμό, στην ουσία δίνει το μήνυμα στο σύντροφο της ότι όλα είναι καλά. Αντιθέτως θα μπορούσε να εκφραστεί φωνητικά όταν πραγματικά αισθάνεται απόλαυση έτσι ώστε να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στο σύντροφο της αναφορικά με το τι της αρέσει και τι όχι στο σεξ.

Είτε πρόκειται για υποκρισία είτε όχι, οι γυναίκες δεν είναι τα μόνα πρωτεύοντα θηλαστικά που εκφράζονται φωνητικά κατά τη συνουσία. Μια μελέτη σε θηλυκούς μπαμπουίνους, για παράδειγμα, έδειξε ότι έχουν στη διάθεση τους διαφορετικά φωνητικά μοτίβα τα οποία σχετίζονται με τη γονιμότητα και είναι για παράδειγμα πιο περίπλοκα όταν τα θηλυκά πλησιάζουν στην ωορρηξία. Οι θηλυκοί μακάκοι επίσης βγάζουν ήχους για να πυροδοτήσουν τον οργασμό του αρσενικού.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ερευνών, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η φωνητική έκφραση κατά τη διάρκεια του σεξ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δανικό εργαλείο για τις γυναίκες ώστε να πουν στους συντρόφους τους τι θέλουν στο σεξ. Κάποιες φορές η μετάφραση μιας σεξουαλικής σκέψης σε δράση δεν είναι καθόλου εύκολη και η απελευθέρωση ή η μη απελευθέρωση των ήχων απόλαυσης μπορεί να μεταδώσει το μήνυμα με ακρίβεια κι ευστοχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται επίσης ότι η φωνητική έκφραση της απόλαυσης δεν ωφελεί μόνο το σύντροφο αλλά και την ίδια τη γυναίκα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τη βοηθάει να μείνει συντονισμένη στην εμπειρία και να επεξεργαστεί περισσότερο τα όρια της δικής της απόλαυσης. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα καλούν τους άνδρες να πάρουν κάποια μαθήματα από τις γυναίκες στο ζήτημα της φωνητικής έκφρασης της ευχαρίστησης, καθώς σε τελική ανάλυση δεν περιορίζεται ούτε σε μια υποκρισία ούτε σε ένα μήνυμα σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Η φωνητική έκφραση της σεξουαλικής απόλαυσης δίνει τη δυνατότητα στους δυο συντρόφους να είναι παρόντες στη σεξουαλική εμπειρία και βοηθά τον συγχρονισμό της ευχαρίστησης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης