Ο άνδρας που υποφέρει από ανεσταλμένη εκσπερμάτιση δεν καταφέρνει να εκσπερματίσει παρόλο που το σώμα του παράγει σπέρμα. Ο άνδρας μάλιστα μπορεί να νιώθει την ευχαρίστηση του οργασμού χωρίς όμως να εκτινάσσεται το σπέρμα από το πέος κατά την κορύφωση.

Κατά συνέπεια η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση συνιστά συνήθως πρόβλημα για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι όμως δίνουν τη δυνατότητα συλλογής σπέρματος από άνδρες με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση καθιστώντας τη τεκνοποίηση δυνατή. Αυτές είναι:

• Δονητικός ερεθισμός πέους(PVS): Εφαρμόζεται μια συσκευή που προκαλεί δονήσεις στην κορυφή του πέους. Οι δονήσεις αυτές μεταφέρονται από τα αισθητικά νεύρα στο νωτιαίο μυελό και πυροδοτείται η εκσπερμάτιση. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική για το 60% των ασθενών, αλλά στους άνδρες με τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό μπορεί να μην έχει καλά αποτελέσματα. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι.
• Ηλεκτροδιέγερση: Η διαδικασία αυτή συνήθως πραγματοποιείται ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει την ηλεκτροδιέγερση των νεύρων που συμμετέχουν στην εκσπερμάτιση, τα οποία βρίσκονται κοντά στον προστάτη αδένα με ένα εργαλείο που εισέρχεται από το ορθό. Η διέγερση αυξάνεται σταδιακά μέχρι ο άνδρας να φτάσει σε εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
• Σπερμοληψία από τους όρχεις: Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται λήψη σπερματοζωαρίων άμεσα από τους όρχεις τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Είναι πολύ σημαντικό το κάθε ζευγάρι να συζητήσει με τον ιατρό του και να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης