Ως δυσφορία του φύλου χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα δεν νιώθουν άνετα με το ανατομικό τους φύλο και αναγνωρίζουν την ταυτότητα του φύλου τους στο αντίθετο φύλο από αυτό με το οποίο γεννήθηκαν. Συχνά νιώθουν ότι γεννήθηκαν με το «λάθος» φύλο κι επιθυμούν τη μετάβασή τους στο άλλο φύλο.

Η λέξη διεμφυλικός χρησιμοποιείται συνήθως για να χαρακτηρίσει άτομα με δυσφορία φύλου. Ένας διεμφυλικός άνδρας είναι το άτομο που γεννιέται γυναίκα, αλλά η ταυτότητα φύλου που επιλεγεί είναι αυτή του άνδρα. Αντίθετα, η διεμφυλική γυναίκα γεννιέται άνδρας, αλλά αναγνωρίζει τον εαυτό της ως γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά διεμφυλικά άτομα αρχίζουν να νιώθουν δυσφορία με το φύλο τους από την παιδική ηλικία. Για άλλους η ταυτότητα του φύλου τους γίνεται ξεκάθαρη όταν ενηλικιώνονται.

Η αντιμετώπιση της δυσφορίας του φύλου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου καθώς και από την προσωπική του κατάσταση. Πολλά άτομα αρχίζουν να ζουν υιοθετώντας ταυτότητα φύλου διαφορετική από το ανατομικό τους φύλο. Ένα άτομο, για παράδειγμα, που γεννιέται άνδρας μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί γυναικείο όνομα και να φοράει γυναικεία ρούχα. Για κάποια διεμφυλικά άτομα το να ζουν με αυτόν τον τρόπο τούς προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους.

Άλλοι αποφασίζουν να υποβληθούν σε μια σωματική μετάβαση στο φύλο που επιθυμούν. Η μετάβαση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ως ορμονική θεραπεία για την καταστολή των χαρακτηριστικών του ανατομικού φύλου και την προαγωγή των χαρακτηριστικών του επιθυμητού φύλου.

Για παράδειγμα, οι διεμφυλικοί άνδρες λαμβάνουν τεστοστερόνη, έτσι ώστε να σταματήσει η έμμηνος ρύση και να ξεκινήσει η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι διεμφυλικές γυναίκες λαμβάνουν έναν συνδυασμό ορμονών που συνήθως μειώνει την τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Ενδέχεται να ξεκινήσει επίσης η αύξηση των μαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από κάποιο διάστημα κατά το οποίο τα διεμφυλικά άτομα ζουν υιοθετώντας την ταυτότητα φύλου που επιθυμούν και λαμβάνοντας ορμονική θεραπεία, ενδέχεται να αποφασίσουν να περάσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της χειρουργικής μετάβασης στο φύλο επιλογής τους.

Για τους διεμφυλικούς άνδρες το χειρουργείο περιλαμβάνει την αφαίρεση των μαστών και των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, καθώς και τον σχηματισμό πέους και όσχεου. Στις διεμφυλικές γυναίκες αφαιρούνται το πέος και οι όρχεις, από τα οποία μπορούν να σχηματισθούν κόλπος, κλειτορίδα, μικρά και μεγάλα χείλη. Ενδέχεται, επίσης, να υποβληθούν σε χειρουργείο πλαστικής, ώστε να κάνουν το πρόσωπό τους να φαίνεται πιο θηλυκό.

Σε γενικές γραμμές τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, όπως είναι:

• η αντιμετώπιση των μη επιθυμητών σωματικών χαρακτηριστικών του ανατομικού τους φύλου
• η προσαρμογή σε σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ορμονικής θεραπείας και των χειρουργικών μεταβάσεων
• το κοινωνικό στίγμα και οι κοινωνικές διακρίσεις
• η βία
• η μειωμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας
• οι οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας του κόστους της θεραπείας
• το άγχος και η κατάθλιψη
• τα ζητήματα γονιμότητας και οικογενειακού προγραμματισμού.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων ειδικών για τα άτομα με δυσφορία φύλου. Η συμβουλευτική και οι ομάδες στήριξης μπορούν να στηρίξουν σημαντικά τα άτομα αυτά στις αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης