Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά απλά βήματα τα οποία μπορεί να κάνει ένας άνδρας έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες παραγωγής υγιών σπερματοζωαρίων.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η διατήρηση υγιούς βάρους, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Οι σωστές διατροφικές επιλογές λοιπόν, που περιλαμβάνουν πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία των σπερματοζωαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια, οι οποίες μπορεί να συνιστούν αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας. Για να προστατευτεί ο άνδρας μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων καθώς και να χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή ή να μείνει αφοσιωμένος σε μια μονογαμική σχέση με σύντροφο που δεν έχει προσβληθεί.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το στρες μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική λειτουργία και να διαταράξει τις ορμόνες που χρειάζονται για την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Η διαχείριση του στρες, λοιπόν, είναι απαραίτητη.

Το ίδιο απαραίτητη είναι και η φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που προστατεύουν τα σπερματοζωάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σπερματοζωάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η έκθεση σε υπερβολική θερμότητα ή σε τοξικά χημικά. Για να προστατεύσει, λοιπόν, ένας άνδρας την αναπαραγωγική του υγεία πρέπει:

– Να μην καπνίζει. Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ παράλληλα το κάπνισμα μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τον κίνδυνο να αστοχήσουν. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς για τη διακοπή του καπνίσματος.

– Να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, στυτική δυσλειτουργία καθώς και μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων. Εάν ο άνδρας επιλέξει να πίνει αλκοόλ θα πρέπει να το κάνει με μέτρο.

– Να αποφεύγει τη χρήση λιπαντικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Εάν είναι απαραίτητο, το ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει babyoil, λάδι κανόλα, ασπράδι αβγού ή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, όπως είναι το Pree-Seed.

– Εάν ο άνδρας λαμβάνει κάποια αγωγή, όπως για παράδειγμα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα ή άλλα που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα, είναι καλό να το συζητήσει με τον ιατρό του. Το ίδιο ισχύει και για τα αναβολικά στεροειδή. Εάν ένας άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, είναι καλό να συζητήσει με τον ιατρό του τη δυνατότητα φύλαξης σπερματοζωαρίων, καθώς η αντικαρκινική θεραπεία διαταράσσει την παραγωγή τους και η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μόνιμη.

– Να προσέχει τις τοξίνες, την έκθεση σε παρασιτοκτόνα, απόβλητα κι άλλες τοξίνες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Όσοι εργάζονται με τοξίνες πρέπει να φορούν προστατευτικό ρουχισμό κι εξοπλισμό, και να αποφεύγουν τη δερματική επαφή με τα χημικά.

– Να αποφεύγει την αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο. Τα άνετα ρούχα, η μείωση του χρόνου που μένει κάποιος καθιστός, η αποφυγή της σάουνας ή του τζακούζι, καθώς και της επαφής του όσχεου με ζεστές επιφάνειες, όπως είναι για παράδειγμα το laptop, θα μπορούσε να ενισχύσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Η υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών με σκοπό την προαγωγή της γονιμότητας σε συνδυασμό με την αποφυγή των βλαπτικών παραγόντων μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Εάν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει έπειτα από έναν χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, καλό είναι να επισκεφτεί έναν ειδικό γονιμότητας, ο οποίος θα αξιολογήσει την αναπαραγωγική ικανότητα των δύο συντρόφων κι ενδεχομένως θα καταφέρει να αναγνωρίσει την αιτία του προβλήματος και να προτείνει τις απαραίτητες θεραπείες με στόχο την επίτευξη της σύλληψης και της γέννησης ενός υγιούς απογόνου.

Πηγή: mayoclinic

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης