Η ενδομήτρια συσκευή ( IUD) είναι μια πολύ αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος που παρέχει προστασία μεγάλης διάρκειας. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή , σχήματος Τ που τοποθετείται με μια πολύ απλή διαδικασία από τον ειδικό στο ιατρείο.

Η συσκευή εμποδίζει τη σύλληψη απελευθερώνοντας είτε χαλκό, είτε συνθετικές ορμόνες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Μετά την τοποθέτησή του παρέχει αντισυλληπτική προστασία για ένα διάστημα από 3 έως 10 χρόνια με τα ποσοστά αποτυχίας να είναι μια στις 100 γυναίκες που μένουν έγκυες κάθε χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν δυο τύποι IUD, ο ένας απελευθερώνει χαλκό και ο άλλος ορμόνες. Ο πρώτος τύπος επιτυγχάνει μέσω της συνεχούς απελευθέρωσης χαλκού να προκαλεί μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση που είναι τοξική για το σπέρμα και ο δεύτερος απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη, η όποια προκαλεί τη πάχυνση του τραχηλικού βλεννογόνου κι εμποδίζει το σπερματοζωάριο να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Η λεβονοργεστρέλη μπορει επίσης να προκαλέσει λέπτυνση των τοιχωμάτων της μήτρας, το όποιο μπορει εν μέρει να εμποδίσει την ωορρηξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφαίρεση των IUDs μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή άλλα κάποιες φορές είναι επιτακτική ανάγκη να αφαιρεθούν άμεσα. Πρώτα-πρώτα, από τη στιγμή που εμποδίζει τη σύλληψη θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα όταν μια γυναίκα επιθυμεί πλέον να συλλάβει.

Επίσης οι συσκευές αυτές έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Μιας συσκευή χαλκού, για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει αντισυλληπτική προστασία μέχρι και για 10 χρονιά από την τοποθέτηση της, αλλά μετά θα πρέπει να αφαιρεθεί. Ο χρόνος ζωής του ορμονικού τύπου εξαρτάται από το μοντέλο. Κάποια παρέχουν προστασία για τρία χρονιά κάποια άλλα μέχρι και πέντε. Μετά θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ο ιατρός ενδέχεται επίσης να συστήσει την αφαίρεση μιας IUD εάν ο ασθενής έχει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• αύξηση της αρτηριακής πίεσης
• πυελική λοίμωξη
• ενδομητρίωση
• καρκίνο του ενδομήτριου ή του τραχήλου
• μεταβεί στην εμμηνόπαυση

Η αφαίρεση μπορεί επίσης να γίνει εάν προκληθούν παρενέργειες ή δυσφορία. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνει χώρα σε ιατρείο από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, είναι απλή και γρήγορη χωρίς μετέπειτα επιπτώσεις. Συνήθως ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

1. Η ασθενής ξαπλώνει σε εξεταστικό κρεβάτι με τα ποδιά της σε διάταση
2. Εισάγεται κολποδιαστολέας για τον εντοπισμό της IUD.
3. Με μια λαβίδα ο ειδικός έλκει απαλά ένα λεπτό κορδόνι που είναι προσκολλημένο στη συσκευή
4. Οι βραχίονες της συσκευής θα αναδιπλωθούν προς τα πάνω καθώς θα απομακρύνεται άπλα έξω από τη μήτρα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφαιρεθεί και ο κολποδιαστολέας.
Αρκετά συχνά εμφανίζεται μια ελαφρά αιμορραγία ή ήπιες κράμπες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη διαδικασία. Κάποιοι ιατροί συστήνουν τη λήψη ενός αναλγητικού πιο πριν για να μειωθεί το αίσθημα δυσφορίας.

Εάν η αφαίρεση γίνει εξαιτίας λοίμωξης, θα χορηγηθούν αντιβιοτικά ή και άλλες θεραπείες. Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές ή λοιμώξεις μπορεί άμεσα να τοποθετηθεί μια νέα IUD κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης.

Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης μιας IUD. Υπάρχει, για παράδειγμα, η πιθανότητα να μην μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα εάν ο ιατρός δεν μπορεί να εντοπίσει τα κορδόνια, στην περίπτωση που είναι πολύ κοντά. Με τη χρήση υπέρηχου για να εντοπιστούν τα κορδόνια, ενώ παράλληλα, με τη χρήση άλλων εργαλείων πέραν της λαβίδας ο ειδικός θα μπορέσει να αφαιρέσει τελικά την IUD.

Πολύ σπάνια η συσκευή μετακινείται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας και χρειάζεται να γίνει υστεροσκοπικό χειρουργείο με αναισθησία της γυναίκας. Πρόσφατη ερευνά βέβαια έχει δείξει ότι η αφαίρεση με τη βοήθεια υπέρηχου μπορεί να είναι αποτελεσματική στις περιπτώσεις αυτές, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο παρεμβατική κι έχει μικρότερο κόστος.

Επίσης είναι πιθανό να προκύψει εγκυμοσύνη από σεξουαλική επαφή που έλαβε χώρα τις ημέρες πριν την αφαίρεση. Σε γενικές γραμμές η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή πριν και μετά την αφαίρεση, άλλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι είναι και πάλι γόνιμη από τη στιγμή που η συσκευή αφαιρείται, ενώ παράλληλα τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν μέσα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας έως και 5 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη είναι πιθανή εάν η συνουσία λάβει χώρα τις ημέρες πριν την αφαίρεση, ανάλογα βεβαία με το ποτέ έγινε η ωορρηξία. Η συνουσία αμέσως μετά την αφαίρεση μπορεί επίσης να καταλήξει σε εγκυμοσύνη. Κάποιοι εδικοί συστήνουν τη σεξουαλική απόχη 7 ημερών πριν την αφαίρεση ή τη χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης. Εάν η γυναίκα μετά την αφαίρεση της IUD επιλέξει τα αντισυλληπτικά δισκία, θα πρέπει επίσης για 7 ημέρες να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους αντισύλληψης.

Περά από τις IUDs άλλοι μέθοδοι αντισύλληψης είναι:

– Οι μέθοδοι φραγμού, όπως είναι το ανδρικό και το γυναίκειο προφυλακτικό, τα διαφράγματα και οι αντισυλληπτικοί σπόγγοι που εμποδίζουν την πορεία του σπερματοζωαρίου προς το ωάριο.
– Οι ορμονικές μέθοδοι που απελευθερώνουν συνθετικές ορμόνες όπως είναι τα οιστρογόνα και οι προγεστίνη και χορηγούνται σε μορφή δισκίου, ένεσης, επιθέματος κολπικού δακτυλίου ή εμφυτευμάτων.
-Οι μέθοδοι μόνιμης αντισύλληψης (στείρωση). Στη γυναίκα απολινώνονται οι σάλπιγγες και στον άνδρα απολινώνονται οι σπερματικοί πόροι. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία μπορεί να αναστραφεί, αν και δεν υπάρχει εγγύηση αποκατάστασης της γονιμότητας.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης