Ως επώδυνος οργασμός (ή επώδυνη εκσπερμάτιση) συνήθως περιγράφεται το αίσθημα πόνου ή καύσου που νιώθει ένας άνδρας κατά την εκσπερμάτιση. Μπορεί να νιώσει τον πόνο ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά του όργανα ή μέσα στους όρχεις. Μπορεί επίσης να τον νιώσει στην ουρήθρα, τον σωλήνα μέσα από τον οποίο διέρχεται το σπέρμα. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος μέχρι και σοβαρός, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στον άνδρα και να τον οδηγήσει στην αποφυγή του σεξ, με αρνητικές συνέπειες στη σχέση του με τη σύντροφό του. Παράλληλα, πολλοί άνδρες που υποφέρουν από επώδυνη εκσπερμάτιση εμφανίζουν άγχος και κατάθλιψη.
Ο επώδυνος οργασμός μπορεί να έχει έναν αριθμό αιτίων:
Φλεγμονές και λοιμώξεις όπως:

• προστατίτιδα – φλεγμονή του προστάτη αδένα που εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματος
• ορχίτιδα – φλεγμονή του ενός ή και των δύο όρχεων, των αδένων που παράγουν τα σπερματοζωάρια
• ουρηθρίτιδα – φλεγμονή της ουρήθρας, του μικρού σωλήνα από όπου περνά το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση

• Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως είναι η λοίμωξη από τριχομονάδες.
Προβλήματα της πυέλου και θεραπείες:

• καρκίνος του προστάτη
• ακτινοθεραπεία της πυέλου
• χειρουργεία κατωτέρας πυέλου, όπως είναι το χειρουργείο της ριζικής προστατεκτομής
• καταστροφή των νεύρων του πέους από τραυματισμό ή από επιπλοκές του διαβήτη
• χρόνιος πυελικός πόνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
• αποφράξεις του συστήματος εκσπερμάτισης από κύστες ή λίθους.
Παράλληλα, με την επώδυνη εκσπερμάτιση έχει συνδεθεί η λήψη αντικαταθλιπτικών και η χρήση κρεμών με σπερματοκτόνες και αντισυλληπτικές ιδιότητες.
Κάποιες φορές η αιτία της επώδυνης εκσπερμάτισης είναι δύσκολο να καταδειχθεί. Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να παίξουν κάποιον ρόλο, ιδιαίτερα εάν ένας άνθρωπος εμφανίζει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή με σύντροφο κι όχι κατά τον αυνανισμό.
Για την αντιμετώπιση του επώδυνου οργασμού ο ιατρός πρέπει πρώτα να εντοπίσει την αιτία. Συνήθως διεξάγεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος που συμπεριλαμβάνει ανάλυση σπέρματος και ούρων. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει εάν υπάρχει φλεγμονή στους όρχεις, τον προστάτη ή την ουρήθρα. Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα συνήθως λαμβάνουν αντιβιοτικά. Εάν η επώδυνη εκσπερμάτιση είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να βοηθήσει η τροποποίηση της δόσης -πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού- ή η αλλαγή του φαρμάκου.
Οι άνδρες που υποφέρουν από επώδυνη εκσπερμάτιση εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στο νεύρο μπορεί να δουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται προοδευτικά όσο το νεύρο θεραπεύεται. Για την πλήρη αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια. Τέλος, η συμβουλευτική, η ψυχοθεραπεία ή η θεραπεία σεξουαλικών διαράχων μπορεί να βοηθήσουν εάν το πρόβλημα είναι κατά βάση ψυχολογικό.
Ο άνδρας με επώδυνο οργασμό είναι σημαντικό να απευθυνθεί γρήγορα στον ειδικό και να λάβει την κατάλληλη για αυτόν θεραπεία, ώστε να ανακτήσει σύντομα μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης