Μπορεί να συμβεί στον καθένα για κάποιο διάστημα να απέχει από τη σεξουαλική δραστηριότητα, είτε από επιλογή είτε εξαιτίας κάποιας συγκυρίας, και δεν υπάρχει κανένας λόγος το άτομο που διανύει μια τέτοια φάση να νιώθει μειονεκτικά ή να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μη φυσιολογικό και να ανησυχεί για αυτό. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζει τις επιπτώσεις της σεξουαλικής αποχής στη σωματική και ψυχολογική του υγεία. Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβεί στο σώμα εάν κάποιος διακόψει για ένα διάστημα τη σεξουαλική δραστηριότητα;

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να αναρωτηθεί εάν υπάρχει σεξουαλικό ενδιαφέρον. Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να μην έχει κάποιος σταθερό σεξουαλικό σύντροφο και στο να μην ενδιαφέρεται καθόλου για τη σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιες υποδιαγνωσμένες σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε άνδρες και γυναίκες που έχουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Οι επιπτώσεις της σεξουαλικής αποχής σε αυτούς μπορεί να διαφέρουν από τις επιπτώσεις στα άτομα που είχαν τακτική σεξουαλική επαφή η οποία ξαφνικά διακόπηκε. Στη δεύτερη περίπτωση, λοιπόν, το άτομο βιώνει μια απότομη έκπτωση των επίπεδων σεξουαλικής οικειότητας και αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τις σωματικές λειτουργίες του ατόμου όσο και τη διάθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες η σεξουαλική αποχή έχει βρεθεί να συνδέεται με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Αυτό εξηγείται με δύο τρόπους: είτε η ΣΔ προηγείται και είναι η αιτία που ο άνδρας αποφεύγει το σεξ είτε συμβαίνει το αντίστροφο. Η σεξουαλική αποχή, δηλαδή, προκαλεί ΣΔ. Μια μελέτη του 2008 βρήκε ότι οι άνδρες που δεν κάνουν σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν ΣΔ και μάλιστα η συσχέτιση είναι πιο ισχυρή στους άνδρες άνω των 50.

Στις γυναίκες, αν και υπήρχε για χρόνια ο μύθος ότι η σεξουαλική αποχή κάνει τον κόλπο πιο σφιχτό, στην πραγματικότητα η απουσία της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα και του ερεθισμού αποδυναμώνουν τα τοιχώματα του κόλπου. Η ροή του αίματος και των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης κρατούν τα τοιχώματα ελαστικά και κατά συνέπεια η απουσία της σεξουαλικής πράξης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, καθώς οι μύες φυσιολογικά λεπταίνουν.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ώστε να απελευθερώσει ενδορφίνες. Πρόκειται για τις ίδιες ουσίες που χαρίζουν αυτό το αίσθημα ευφορίας, ευεξίας και χαλάρωσης έπειτα από μια καλή προπόνηση. Η σεξουαλική αποχή, λοιπόν, μπορεί να στερήσει από το άτομο τις ευεργετικές ιδιότητες των ενδορφινών και να προκληθεί άγχος, στρες, ακόμα και κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει, επίσης, βρεθεί ότι η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Δύο μελέτες του 2014 βρήκαν ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά την παραγωγή νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό με την αύξηση της ηλικίας, όταν η παραγωγή των νευρώνων μειώνεται.

Μια πρόσφατη μελέτη του Harvard αποκάλυψε ότι η καρδιοαγγειακή υγεία και η σεξουαλική δραστηριότητα αλληλοεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Η απουσία της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να είναι σημείο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες έχει συνδεθεί με περιφερική αρτηριακή νόσο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα άτομα να αναφέρουν στον ιατρό τους την απουσία σεξουαλικών επαφών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το όφελος της σεξουαλικής αποχής που δεν είναι άλλο από τον μειωμένο κίνδυνο προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το διάστημα της σεξουαλικής αποχής είναι μεγάλο και το άτομο αρχίσει να νιώθει ανησυχία και δυσφορία είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό. Πολύ συχνά υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που υποκινεί αυτήν την αποχή και το άτομο ενδεχομένως να χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να τον αναγνωρίσει και το διαχειριστεί.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης