Εδώ και δύο δεκαετίες οι επιστήμονες γνωρίζουν τους βιοχημικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επίτευξη της στύσης του πέους, αλλά όχι αυτούς που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της. Πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποκαλύπτει τη βιοχημική αλυσίδα των γεγονότων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Οι πληροφορίες που δίνει είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως κατάφεραν να καλύψουν ένα γνωστικό τους κενό. Γνώριζαν ήδη ότι η απελευθέρωση του οξειδίου του αζώτου (ΝΟ), ενός νευροδιαβιβαστή που παράγεται στο νευρικό ιστό, ενεργοποιεί τη στυτική λειτουργία, χαλαρώνοντας τους μύες κι επιτρέποντας έτσι την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος. Ήθελαν όμως παράλληλα να κατανοήσουν τι ακριβώς έπεται και επιτρέπει τη διατήρηση της στύσης που επιτεύχθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη σε ποντίκια βρήκε μια σύνθετη θετική ανατροφοδότηση στα πεϊκά νεύρα που πυροδοτούσε την απελευθέρωση του ΝΟ κατά κύματα, με αποτέλεσμα το πέος να διατηρείται σε στύση. Το εύρημα αυτό βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν πως οι νευρικές ώσεις που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και από φυσικό ερεθισμό διατηρούνται με τη βοήθεια μιας αλυσιδωτής απελευθέρωσης χημικών ουσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια της στύσης, μετά από την αρχική απελευθέρωση του ΝΟ. Επισημαίνεται μάλιστα, πως η βασική βιολογία της στυτικής λειτουργίας δε διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στους αρουραίους και τους ανθρώπους.

Το βασικό εύρημα λοιπόν, ήταν ότι μετά την αρχική απελευθέρωση του ΝΟ λαμβάνει χώρα μια βιοχημική διαδικασία που ονομάζεται φωσφορυλίωση και έχει σκοπό να συνεχιστεί η απελευθέρωση της ουσίας και να διατηρηθεί η στύση.

Ήταν πρώτη φορά το 1992 όταν ανακαλύφθηκε ότι το ΝΟ παράγεται στο πεϊκό ιστό και έχει το ρόλο του νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για την πυροδότηση των στύσεων. Μετά από 20 χρόνια η παραπάνω γνώση συμπληρώνεται και το ΝΟ θεωρείται πλέον υπεύθυνο για την ενεργοποίηση ενός κυκλικού συστήματος που συνεχίζει να παράγει κατά κύματα τον εν λόγο νευροδιαβιβαστή από τα νεύρα του πέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η βασική αυτή πληροφορία μπορεί να καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων που θα βοηθήσουν τους άνδρες που υποφέρουν από προβλήματα στύσης οφειλόμενα σε παράγοντες όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ή η βλάβη των νεύρων από χειρουργικές επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν πως ο στόχος των νέων θεραπειών θα μπορούσε να είναι η φωσφορυλίωση της συνθάσης του ΝΟ από την πρωτεϊνική κινάση Α. τώρα που είναι γνωστός ο μηχανισμός της ενεργοποιημένης μορφής της συνθάσης του ΝΟ, μπορούν να αναπτυχθούν παράγοντες που θα τον εκμεταλλευτούν με σκοπό την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ένας από τους παράγοντες που μελετήθηκε από τους ερευνητές ήταν η φορσκολίνη, ένα φυτικό συστατικό που έχει βρεθεί πως χαλαρώνει τους μύες και διαστέλλει τα αγγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η παραπάνω ουσία μπορεί να βοηθήσει τη συνέχιση της απελευθέρωσης του ΝΟ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της στύσης.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν πως μετά από 20 χρόνια ερευνητικής διαδικασίας, είναι πλέον δυνατή η ανάπτυξη θεραπειών που θα διευκολύνουν τη διαδικασία διατήρησης μια στύσης.

Πηγή : sciencedaily

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης