Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Denver αποκάλυψε ότι οι άνδρες που εργάζονται ως αισθησιακοί χορευτές ή strippers παραμένουν αφοσιωμένοι στο επάγγελμά τους, γιατί, καθώς φαίνεται, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, το οποίο μάλιστα είναι το μόνο που ενδιαφέρεται συγκεκριμένα για συμπεριφορές που παραβιάζουν τις κοινωνικές νόρμες. Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς ο αισθησιακός χορός και το στριπτίζ επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες χορευτές αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό πως ο στιγματισμός που επιφέρει το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αυτού του τύπου τους χορευτές, έτσι ώστε να αυτοπροσδιορίζονται με αρνητικό τρόπο. Οι ερευνητές λοιπόν θέλησαν να εξετάσουν τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους άνδρες του χώρου να συνεχίσουν τον αισθησιακό χορό. Βρήκαν ότι το να κάνουν στριπτίζ τούς δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι σημαντικοί και κυρίαρχοι, και ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.

Οι ερευνητές επί δύο χρόνια παρατηρούσαν και έπαιρναν συνεντεύξεις από άνδρες strippers που εργάζονταν σε ένα club της Αμερικής. Σε αντίθεση με τις γυναίκες του χώρου που δήλωναν ότι το βασικό τους κίνητρο για να συνεχίσουν τον αισθησιακό χορό ήταν τα χρήματα, οι άνδρες το συνέχιζαν γιατί βίωναν αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Στην πραγματικότητα, ενώ οι περισσότεροι άνδρες απάντησαν ότι ξεκίνησαν τον αισθησιακό χορό για να κερδίσουν χρήματα, πολύ λίγοι από αυτούς κέρδιζαν πάνω από 100 δολάρια σε μια βάρδια, ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που κέρδιζαν οι γυναίκες που εργάζονταν στο ίδιο club. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι το βασικό κίνητρο των ανδρών ήταν ότι το στριπτίζ τούς έκανε να νιώθουν επιθυμητοί και να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που χορεύουν για άνδρες μπορεί στην αρχή να βιώνουν μια αύξηση στην αυτοπεποίθησή τους, σύντομα όμως υποφέρουν από τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και την αξία τους. Από την άλλη, οι άνδρες που χορεύουν για γυναίκες, σε γενικές γραμμές αντιλαμβάνονται με θετικό τρόπο τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και όταν δεν είναι τόσο οικονομικά δελεαστικό.

Η παραπάνω διαφορά αποδίδεται από τους ερευνητές στη διαφορετική σημασία που δίνουν τα δυο φύλα στην αντικειμενοποίηση που υφίστανται όταν χορεύουν αισθησιακά. Οι γυναίκες έχουν την τάση να ερμηνεύουν την αντικειμενοποίηση αρνητικά, πιθανότατα γιατί τη βιώνουν συχνότερα από ό,τι οι άνδρες. Οι άνδρες, από την άλλη, απολαμβάνουν την αντικειμενοποίησή τους από το κοινό τους και δεν την ερμηνεύουν με όρους αποδυνάμωσης και υποτίμησης, αντιθέτως, εξαιτίας της νιώθουν πιο επιθυμητοί.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης