Τα άτομα με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως σεξουαλικός εθισμός, αναζητούν περισσότερες νέες σεξουαλικές εικόνες σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας. Πρόκειται για τα ευρήματα μιας νέας μελέτης του πανεπιστημίου του Cambridge, τα οποία καθώς φαίνεται σχετίζονται με το ζήτημα του διαδικτυακού πορνό, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σχεδόν αστείρευτη πηγή νέων εικόνων.

Στη μελέτη, η οποία έχει δημοσιευτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρεται επίσης ότι τα άτομα με σεξουαλικό εθισμό είναι πιο ευαίσθητα σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα που συνδέονται με σεξουαλικές εικόνες, παρά σε αυτά που συνδέονται με ουδέτερες εικόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως σεξουαλικός εθισμός ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει δυσκολία να ελέγξει τις σεξουαλικές του σκέψεις , τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Είναι σχετικά συχνός και επηρεάζει έναν στους 15 ενήλικες. Συνοδεύεται από έντονο στιγματισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ντροπής, επηρεάζοντας την οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου, καθώς και την εργασία του.

Σε μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από το τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Cambridge, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τρεις εγκεφαλικές περιοχές ήταν πιο ενεργές στους σεξουαλικά εθισμένους σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Οι περιοχές αυτές, δηλαδή, το κοιλιακό ραβδωτό σώμα, η ραχιαία επιφάνεια του πρόσθιου τμήματος της έλικας του προσαγωγίου, καθώς και η αμυγδαλή , ενεργοποιούνται επίσης στους εθισμένους χρήστες ουσιών όταν βλέπουν την ουσία.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν τις συμπεριφορές 22 εθισμένων στο σεξ και 40 υγιών εθελοντών που υποβάλλονταν σε δοκιμασίες. Στην πρώτη δοκιμασία τα άτομα είδαν μια σειρά εικόνων σε ζευγάρια, οι οποίες απεικόνιζαν γυμνές γυναίκες, ντυμένες γυναίκες και έπιπλα. Στη συνέχεια τους έδειξαν περισσότερες εικόνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ζεύγη φωτογραφιών που είχαν δει προηγουμένως μαζί με νέα ζεύγη και τους ζητήθηκε να διαλέξουν μια φωτογραφία για να κερδίσουν μία λίρα. Αν και οι συμμετέχοντες δε το γνώριζαν, στην πραγματικότητα η πιθανότητα νίκης για κάθε φωτογραφία ήταν 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι τα άτομα που υπέφεραν από σεξουαλικό εθισμό ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τις νέες σεξουαλικές εικόνες, ενώ οι υγιείς εθελοντές ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τις νέες εικόνες που δεν είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όλοι έχουμε την τάση να αναζητούμε νέα ερεθίσματα, αλλά για τα άτομα με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, αυτό γίνεται ένα μοτίβο συμπεριφοράς, το οποίο επικεντρώνεται σε πορνογραφικές εικόνες και το οποίο δεν ελέγχουν.

Σε μια δεύτερη δοκιμασία οι εθελοντές είδαν ζεύγη φωτογραφιών που απεικόνιζαν μια γυμνή γυναίκα και ένα ουδέτερο γκρι κουτί, τα οποία συνδέονταν με διαφορετικά αφηρημένα μοτίβα. Έμαθαν λοιπόν να συσχετίζουν τις αφηρημένες εικόνες με τις φωτογραφίες, ακριβώς όπως συνέβαινε με τα σκυλιά του Pavlov στο διάσημο πείραμα. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να διαλέξουν ανάμεσα σε μια αφηρημένη εικόνα που είχαν ήδη δει και σε μια νέα. Αυτή τη φορά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικά εθισμένοι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τα ερεθίσματα, δηλαδή τις αφηρημένες εικόνες, που συνδέονταν με σεξουαλικές ή χρηματικές αμοιβές. Το εύρημα αυτό λοιπόν υποστηρίζει ότι ακόμα και φαινομενικά αβλαβή ερεθίσματα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα άτομα με σεξουαλικό εθισμό να αναζητήσουν σεξουαλικές εικόνες.

Τα ερεθίσματα που ενεργοποιούν μπορεί να είναι πολύ απλά, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του υπολογιστή, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά ενεργειών που θα οδηγήσει το άτομο πολύ γρήγορα στην αναζήτηση του πορνό. Η αποσύνδεση των ερεθισμάτων αυτών από τη συμπεριφορά μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα ακόμα τεστ στο οποίο 20 άτομα με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και 20 υγιείς εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκέφαλου, ενώ έβλεπαν μια επαναλαμβανόμενη σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν μια γυμνή γυναίκα, ένα μονόλιρο κέρμα και ένα ουδέτερο γκρι κουτί.

Βρήκαν ότι όταν τα άτομα με σεξουαλική καταναγκαστική διαταραχή έβλεπαν την ίδια σεξουαλική εικόνα επαναλαμβανόμενα, είχαν μεγαλύτερη μείωση στη δραστηριότητα στο φλοιό της ραχιαίας επιφάνειας του πρόσθιου τμήματος της έλικας του προσαγωγίου, το οποίο εμπλέκεται στην αναμονή της αμοιβής και στην ανταπόκριση στα νέα ερεθίσματα. Αυτό σχετίζεται με την εξοικείωση, κατά την οποία, ο εθισμένος βρίσκει το ίδιο ερέθισμα όλο και λιγότερο ικανοποιητικό. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την κατανάλωση καφέ. Ο καταναλωτής μπορεί αρχικά να νιώθει διέγερση με την πρώτη κούπα καφέ, αλλά μετά από καθημερινή κατανάλωση όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς, τόσο λιγότερο διεγερτικός είναι.

Η ίδια εξοικείωση έλαβε χώρα και κατά τη δοκιμασία με το επαναλαμβανόμενο βίντεο. Όταν όμως έβλεπαν ένα νέο βίντεο, τα επίπεδα ενδιαφέροντος και διέγερσης επανέρχονταν στο φυσιολογικό. Οι εθισμένοι λοιπόν προκειμένω να προλάβουν την εξοικείωση αναζητούν διαρκώς νέες εικόνες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το τι προκαλεί το σεξουαλικό εθισμό ούτε γιατί κάποια άτομα έχουν πιο έντονη προδιάθεση από κάποια άλλα. Τα νέα αυτά ευρήματα, όμως, δείχνουν πως η φαινομενικά αστείρευτη πηγή σεξουαλικών εικόνων που παρέχεται διαδικτυακά, βοηθά την ανατροφοδότηση του εθισμού και δυσχεραίνει κάθε απόπειρα απόδρασης από αυτόν.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης