Δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε ετήσιο συνέδριο της βρετανικής εταιρείας για τη σεξουαλική υγεία και τον HIV μέσα στον Ιούλιο ανέφεραν ότι το φιλί μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της γονόρροιας σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μελέτη που διεξήχθη σε κέντρο σεξουαλικής υγείας της Μελβούρνης έδειξε ότι η ανταλλαγή σιέλου κατά τη σεξουαλική επαφή ανδρών με άλλους άνδρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα κίνδυνου στη μετάδοση της γονόρροιας. Η μελέτη ανέδειξε επίσης τη πιθανότητα μείωσης του κινδύνου μετάδοσης με τη χρήση του αντισηπτικού στοματικού διαλύματος Listerine. Για τη διερεύνηση της πιθανότητας αυτής, διεξάγεται στην παρούσα φάση κλινική δοκιμή.

Δεδομένα από τον επίσημο φορέα της δημόσιας υγείας στην Αγγλία δείχνει ότι τα νέα κρούσματα της γονόρροιας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2015 διαγνώστηκαν 39,696 νέα κρούσματα γονόρροιας, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων έχει αυξηθεί κατά 88% σε σύγκριση με το 2011.
Επιπρόσθετα τον Απρίλιο ανακοινώθηκε επίσημα η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη αντίστασης της ναϊσσέριας της γονόρροιας στο αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη. Οι βρετανοί επιστήμονες σχολιάζοντας τα ευρήματα της αυστραλιανής μελέτης τονίζουν τη σημασία τους στην καλύτερη κατανόηση της μετάδοσης της γονόρροιας και τον τρόπο μείωσής της στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ είναι πολύ σημαντική η διατήρηση των υπαρχόντων μηνυμάτων προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, η νέα αυτή μελέτη συστήνει για πρώτη φορά την ενημέρωση των ατόμων σχετικά με το πότε το φιλί ενδέχεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου στη μετάδοση της γονόρροιας. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι το στοματικό διάλυμα Listerine μπορεί ίσως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου προσβολής της στοματικής κοιλότητας της γονόρροιας και αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής.

Υπό το φως των συνεχόμενων ανησυχητικών δεδομένων σχετικά με την αύξηση των νέων κρουσμάτων και την ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά, είναι πολύ σημαντικό η ερευνητική διαδικασία να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε τα ευρήματα να τεθούν σε εφαρμογή και να βοηθήσουν στην ουσιαστική πρόληψη της λοίμωξης.

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης