Το πρότυπο του άνδρα κουβαλητή, τα σεξουαλικά προβλήματα και η νέα τάξη πραγμάτων

Το πρότυπο του άνδρα κουβαλητή, τα σεξουαλικά προβλήματα και η νέα τάξη πραγμάτων
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία και άγχος, εάν η σύντροφος ή η σύζυγός τους φέρνει μεγαλύτερο εισόδημα στο σπίτι από αυτούς. Οι άνδρες στην κατάσταση αυτή είναι επίσης πιο πιθανό να προχωρήσουν σε σεξουαλική απιστία σαν μια προσπάθεια να αποκτήσουν εκ νέου επαφή με την αρρενωπότητά τους. Η μελέτη αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα ευρήματα μιας προηγούμενης, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες που είναι πλέον πιο υψηλόμισθες από τους συντρόφους τους αγγίζουν το 40%.

Η ανασφάλεια που προκαλεί το γεγονός ότι μια γυναίκα κερδίζει περισσότερα χρήματα από τον σύζυγό της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται όχι μόνο με τη σεξουαλικότητα του άνδρα, αλλά και με τη συνολική του υγεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζουν τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις χρησιμοποιώντας οικονομικά δεδομένα, αλλά και δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί.

Το βασικό εύρημα της μελέτης, λοιπόν, είναι ότι όταν η γυναίκα είναι ο βασικός «κουβαλητής», ο άνδρας είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει στυτική δυσλειτουργία, καθώς κι άλλους τύπους σωματικού και ψυχικού άγχους. Οι ειδικοί εξηγούν πως η σεξουαλική επιθυμία και συμπεριφορά του άνδρα είναι στενά συνδεδεμένες με κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες που σχετίζονται με το πατριαρχικό πρότυπο και την οικονομική δύναμη, με αποτέλεσμα οι άνδρες να υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κι άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες όταν αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες ιδιοποιούνται τον παραδοσιακό τους ρόλο. Η ιατρική βιβλιογραφία έχει δείξει ότι ο θυμός και η ματαίωση μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση σοβαρών σεξουαλικών προβλημάτων, όπως είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, ένα πρόβλημα που έχει επίσης συνδεθεί με την ανεργία και το μειωμένο εισόδημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική νόρμα για πολλούς άνδρες, η οποία ορίζει ως πολύ σημαντικό να έχουν υψηλότερο εισόδημα από τις συζύγους τους και όταν η νόρμα αυτή παραβιάζεται, νιώθουν πως υποτιμάται η αρρενωπότητά τους. Η σχετική έρευνα, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι μαζί με τους άνδρες υποφέρουν και οι γυναίκες πολύ συχνά από άγχος και διαταραχές του ύπνου.

Ενώ όμως οι άνδρες με χαμηλότερο εισόδημα από τις συζύγους τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να διαπράξουν σεξουαλική απιστία, η πιθανότητα αυτή βρέθηκε πολύ μικρή στις γυναίκες που βρίσκονται στην αντίστοιχη θέση.

Αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ ο αριθμός των γυναικών που παρέχουν το βασικό εισόδημα της οικογένειας, είτε είναι παντρεμένες είτε είναι ανύπαντρες μητέρες, είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί ακόμη ένα σημείο καμπής στον δραματικό μετασχηματισμό της δομής της οικογένειας που παρατηρείται τα τελευταία 50 χρόνια. Ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει ριζικά, τα ποσοστά των γάμων έχουν μειωθεί και η εικόνα της οικογένειας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που παρέχουν στην οικογένεια τα βασικά υλικά αγαθά προκύπτει μερικώς από δημογραφικές αλλαγές στην εκπαίδευση των γυναικών και στη συμμετοχή τους στον εργασιακό στίβο τα τελευταία χρόνια, επηρεάζεται όμως σαφώς και από τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Ο μεγάλος αριθμός απολύσεων από υψηλόμισθες θέσεις, τις οποίες καταλάμβαναν κυρίως άνδρες, δίνει στις γυναίκες, οι οποίες συχνά έχουν θέσεις μετρίου εισοδήματος, τον ρόλο του «κουβαλητή» της οικογενείας. Στις ΗΠΑ σήμερα εκτιμάται ότι η γυναίκα είναι αυτή που παρέχει τα απαραίτητα σε 13,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στο 37% εξ αυτών οι γυναίκες είναι παντρεμένες, ενώ στο 63% πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά στις οποίες το βασικό εισόδημα προέρχεται από τη γυναίκα έχουν αυξηθεί από 4% το 1960 στο 15% το 2011.

Ποια είναι, όμως, η αντίδραση της κοινής γνώμης στα παραπάνω δεδομένα;

Ενώ το 79% των Αμερικανών απορρίπτει την ιδέα ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, το 21% υποστηρίζει ότι η τάση των γυναικών με μικρά παιδιά να περνούν πολλές ώρες εκτός σπιτιού δεν είναι καθόλου καλή για την κοινωνία. Παράλληλα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες δήλωσαν πως η εργασία των γυναικών έχει κάνει την ανατροφή των παιδιών πολύ δύσκολο έργο για τους γονείς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κοινή γνώμη απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες έχει αλλάξει πολύ λίγο μέσα στα τελευταία χρόνια. Πολλές, μάλιστα, εταιρείες ή σχολεία ακολουθούν το πρότυπο του άνδρα κουβαλητή, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι γυναίκες παραμένουν στο σπίτι με τα παιδιά. Αν δεν συνειδητοποιηθεί ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι του άνδρα κουβαλητή και της μητέρας νοικοκυράς δεν μπορούν να αποτελέσουν τη νόρμα στη σημερινή κοινωνία, ούτε οι άνδρες θα προσαρμοστούν στους νέους ρόλους χωρίς να απειλείται η αρρενωπότητά τους ούτε η Πολιτεία θα μπορέσει να υποστηρίξει με επιτυχία τους εργαζόμενους γονείς.

Πηγή: dailymail
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017, 12:08