Τα οφέλη του σεξ στην υγεία είναι πολλά, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, μάλιστα, αναφέρεται ότι το σεξ είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας απειλητικής για τη ζωή καρδιακής νόσου, αρκεί κάποιος να είναι άνδρας.

Ειδικότερα, η μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Ταϊβάν, αποκάλυψε ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Πρόκειται για μια βλαπτική χημική ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και μπορεί να πυροδοτήσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι άνδρες που κάνουν τακτικά σεξ συνήθως έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι πιο υγιή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της συσσώρευσης της ομοκυστεΐνης.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επεσήμαναν ότι οι γυναίκες επωφελούνται πολύ λιγότερο από τη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει γιατί η σεξουαλική διέγερση της γυναίκας δεν εξαρτάται στον ίδιο βαθμό από την καλή κυκλοφορία του αίματος, τον σημαντικότερο δηλαδή παράγοντα για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Το μήνυμα των ερευνητών από την Ταϊβάν είναι σαφές: οι ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους άνδρες ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης