Το χρήμα και το σεξ θεωρούνται βασικά συστατικά της ευημερίας του σύγχρονου ατόμου όποτε ένα λογικό συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι όσο περισσότερο έχει κανείς από αυτά, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να αποκαλύψει ότι το χρήμα και το σεξ δεν έχουν απεριόριστα οφέλη αναφορικά με την ευημερία του ανθρώπου.

Η νέα καναδική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τόσο τα media όσο και προηγούμενες μελέτες έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι όσο περισσότερο είναι το σεξ και το χρήμα στη ζωή ενός ανθρώπου, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι. Αυτό εκπροσωπεί μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας ή των οικονομικών πόρων με την ευημερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι ερευνητές αποκαλύπτουν πως τα πολυάσχολα ζευγάρια που έχουν πολλές υποχρεώσεις μπορεί να αισθάνονται πίεση αναφορικά με τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών , το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον στρες. Οι ερευνητές λοιπόν ξεκίνησαν τη μελέτη τους με στόχο να εντοπίσουν εάν υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης ή η ποσότητα των χρημάτων που έχει κανείς δε του παρέχει επιπρόσθετα οφέλη.

Διεξήγαγαν τρεις διαφορετικές μελέτες, στις οποίες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 30.000 αμερικανούς, τα οποία συλλέχθηκαν μέσα σε 4 δεκαετίες.

Για την πρώτη τους μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις σχετικά με τη σεξουαλική συχνότητα και τη γενική ευτυχία από 11.285 άνδρες και 14225 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγάλη κοινωνική έρευνα που διεξάγεται από το πανεπιστήμιο του Σικάγο κάθε δύο χρόνια και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κοινωνιολογικών ζητημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα δεδομένα αυτά οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που έχουν σταθερές ετεροφυλόφιλες σχέσεις κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Επιπλέον, η μελέτη αποκαλύπτει πως αυτός είναι και ο μαγικός αριθμός για την ευτυχία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ευτυχία αυξανόταν όσο αυξανόταν η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής μέχρι να φτάσει στη μία φορά την εβδομάδα.
Παραπάνω φορές δεν έφεραν εμφανή άνοδο στα επίπεδα ευτυχίας. Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν πως, ενώ είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της οικειότητας μεταξύ των δυο συντρόφων, δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή σεξουαλική δραστηριότητα για να διατηρηθεί αυτή η σύνδεση.

Μια άλλη μελέτη ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα σε 14 χρόνια από 2400 ζευγάρια στις ΗΠΑ και έδειξε ότι τα ζευγάρια ανέφεραν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους όσο η σεξουαλική δραστηριότητα αυξανόταν μέχρι και μια φορά την εβδομάδα.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι δεν πρόκειται για μια σχέση αιτίου-αποτελεσματος αλλά για μια απλή συσχέτιση, καθώς δεν αποκαλύπτεται εάν είναι το σεξ που φέρνει την ευτυχία στο ζευγάρι ή εάν είναι η ευτυχία που φέρνει την πιο συχνή σεξουαλική επαφή. Επίσης, τα ευρήματα αυτά αναφέρονται σε παντρεμένα ζευγάρια ενώ δεν έχει παρατηρηθεί η συσχέτιση αυτή ανάμεσα στη συχνότητα τις σεξουαλικής δραστηριότητας και την ευτυχία στα άτομα που δεν έχουν σχέση. Στην περίπτωση αυτή ίσως η συσχέτιση εξαρτάται από το είδος της σεξουαλικής σχέσης που διατηρούν τα άτομα είναι εντελώς ευκαιριακό ή εάν υπάρχει μια εγκατεστημένη σεξουαλική σχέση.

Σε μια άλλη διαδικτυακή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 138 άνδρες και 197 γυναίκες που διατηρούσαν μακροχρόνιες σχέσεις συμπεριλήφθησαν ερωτήματα σχετικά με το ετήσιο εισόδημά τους. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι η διαφορά στα επίπεδα ευτυχίας των ατόμων που έκαναν σεξ λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν σεξ μια φορά την εβδομάδα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τη διαφορά που βρέθηκε ανάμεσα σε αυτούς που είχαν ετήσιο εισόδημα 15.000-20.000 κι σε αυτούς που είχαν 50.000-75.000.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, το σεξ μπορεί να είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένο με τη ευτυχία από το χρήμα και προσθέτει ότι περισσότερο χρήμα και περισσότερο σεξ ισοδυναμούν με περισσότερη ευτυχία. Αυτό όμως φαίνεται να ισχύει μέχρι ενός σημείου.

Ακριβώς επειδή τα ζευγάρια της μελέτης έκαναν ήδη σεξ μια φορά την εβδομάδα, οι ερευνητές προτείνουν μια νέα μελέτη να εξετάσει τα οφέλη που θα έχουν τα ζευγάρια με σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο συχνή εάν την αυξήσουν σε μία φορά την εβδομάδα. Τονίζουν, ωστόσο, ότι εάν δοθεί οδηγία από τους ερευνητές για αύξηση της συχνότητας μπορεί η σεξουαλική πράξη να μην είναι το ίδιο ευχάριστη. Είναι σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της μελέτης.

Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης