Χρόνιος πόνος και σεξουαλικότητα

Χρόνιος πόνος και σεξουαλικότητα
Η σεξουαλικότητα είναι βασική ανάγκη του ατόμου, βοηθά στη σύνδεση του με άλλους ανθρώπους στη διατήρηση τα ζωτικότητας ενώ παράλληλα είναι σημαντική συνιστώσα της ταυτότητάς τους άλλα και βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής. Κάποιες φόρες όμως, καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος μπορεί να αφαιρέσουν την ευχαρίστηση που λαμβάνεται από τη σεξουαλικότητα. Με λίγη βοήθεια όμως μπορεί κανείς να επανασυνδεθεί με τη σεξουαλικότητα του και να απολαύσει από αυτή.

Το πρώτο βήμα είναι το άτομο να μιλήσει με τον ιατρό του. Κάποιες φόρες ο πόνος είναι τόσο δυνατός που δεν μπορεί κανείς ούτε να σκεφτεί το σεξ. Η τροποποίηση της θεραπείας με αναλγητικά ή η αλλαγή της ώρας λήψης μπορεί να δώσει τη λύση.

Από την άλλη, κάποιοι τύποι αναλγητικών έχουν σεξουαλικές παρενέργειες είτε γιατί επιδρούν στα νεύρα κι επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργιά είτε γιατί επηρεάζουν τη ροη του αίματος και τη λειτουργία των ορμονών. Σε συνεργασία με τον ιατρό, μπορεί κανείς να αλλάξει τα αναλγητικά που λαμβάνει ή να τροποποιήσει τη δόση τους.

Πολύ βασικός παράγοντας για να απολαμβάνει κανείς από τη σεξουαλικότητα του, είναι να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Συχνά ο πόνος υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και το άτομο αισθάνεται μη ελκυστικό και καθόλου επιθυμητό. Ταυτόχρονα η επίγνωση της απόστασης που διατηρούν τα άτομα από τους συντρόφους και των επιπτώσεων που μπορεί αυτό να έχει επιδεινώνουν το άγχος την ένοχη και την απογοήτευση.

Το στρες που συνδέεται με το χρόνιο πόνο μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις δυσκολίες της σχέσης. Ακόμα και οι ισχυρές σχέσεις δοκιμάζονται από το χρόνιο πόνο. Το να αναγνωρίζει κανείς τις συναισθηματικές συγκρούσεις είναι πολύ σημαντικό για την ενδυνάμωση της σχέσης. Η συμβουλευτική στο σημείο αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Το επόμενο στάδιο στην ανάκτηση της σεξουαλικότητας είναι η συζήτηση με τον/τη σύντροφο. Στην αρχή ίσως είναι καλυτέρα η συζήτηση να γίνει φορώντας ρούχα και σε ένα περιβάλλον όπως η κουζίνα που δεν παραπέμπει στη σεξουαλική πράξη. Η συζήτηση μπορεί να είναι δύσκολη αρχικά. Κάλο είναι οι προτάσεις να ξεκινούν με το πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο το άτομο την κατάσταση και όχι με το τι κάνει ή τι δεν κάνει ο άλλος. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει λέγοντας πόσο καλά αισθάνεται όταν ο/η σύντροφος του τον αγγίζει και όχι λέγοντας «δε με αγγίζεις πια».

Στο σημείο αυτό οι δυο σύντροφοι μπορούν να μιλήσουν σχετικά με τους φόβους και τις επιθυμίες τους. Συνήθως εδώ αποκαλύπτονται διαφορές παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα ενώ ο ένας βίωνε ότι δεν είναι πια επιθυμητός ο άλλος προσπαθούσε να προστατεύσει το σύντροφο τους από επιπλέον πόνο ή δυσφορία.

Είναι σημαντικό οι δυο σύντροφοι να περάσουν χρόνο μαζί χωρίς να σκάφτονται τη σεξουαλική πράξη. Προτεραιότητα έχει να ξαναμάθει ο ένας τον άλλον , τι τον ευχαριστεί τι τον κάνει να νιώθει την αγάπη. Η αποκατάσταση της συναισθηματικής οικειότητας είναι ίσως το πιο βασικό βήμα για να προχωρήσει κανείς προς τη σωματική οικειότητα.

Στη συνέχεια το ζευγάρι μπορεί να εστιάσει στη σωματική επανασύνδεση ξεκινώντας με την εξερεύνηση των σωμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το άγγιγμα των γεννητικών γανών. Ο στόχος δεν είναι ο οργασμός άλλα η επικέντρωση στις αισθήσεις, το τι ευχαριστεί και τι όχι.

Τέλος οι δυο σύντροφοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η συνουσία αυτή καθεαυτή δεν είναι παρά ένας τρόπος να ικανοποιήσει κανείς την ανάγκη του για εγγύτητα. Η οικειότητα και η σεξουαλικότητα μπορεί στην πραγματικότητα να εκφραστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι:

• Το άγγιγμα. Η εξερεύνηση του σώματος του συντρόφου μέσω του αγγίγματος είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος έκφρασης των σεξουαλικών συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το κράτημα των χεριών, το αγκάλιασμα, το χάδι, το μασάζ ή το φιλί
• Ο αυτοερωτισμός. Οι αυνανιστικές πρακτικές είναι ένας φυσιολογικός και υγιής τρόπος να ικανοποιήσει κανείς τις σεξουαλικές του ανάγκες. Ο ένας σύντροφος μάλιστα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού όταν ο άλλος δεν μπορεί να είναι αρκετά ενεργός.
• Το στοματικό σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική ή ως υποκατάστατο της συνουσίας.
• Η δοκιμή διαφορετικών σεξουαλικών στάσεων που μπορεί να επιβαρύνουν λιγότερο το σώμα ή να προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
• Η χρήση δονητών ή λιπαντικών προϊόντων εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στη στυτική λειτουργιά ή στη ξηρότητα του κόλπου αντίστοιχα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο προγραμματισμός της σεξουαλικής δραστηριότητας έτσι ώστε να επιλέγεται η ώρα ης ημέρας που υπάρχει η περισσότερη ενεργεία και ο λιγότερος πόνος. Μπορεί μάλιστα η λήψη των αναλυτικών να γίνει πριν τη πράξη, ώστε έχουν τη μεγίστη δράση την κατάλληλη στιγμή. Τέλος, είναι απαραίτητο να μειωθεί το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ καθώς διαταράσσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι δυο σύντροφοι χρειάζεται να αφιερώσουν χρόνο στην ανάκτηση της οικειότητας, να είναι ανοιχτοί σε δόκιμες και να διατηρούν την ηρεμία τους και την αίσθηση χιούμορ. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουν τη διαδικασία και όχι να έχουν την συνουσία ως αυτοσκοπό. Εάν συναντήσουν δυσκολίες δεν πρέπει να εστιάσουν στα αρνητικά άλλα να συνέχουν να προσπαθούν. Η υπομονή και η επίμονη θα τους ανταμείψουν εν τελεί και τότε θα καταλάβουν ότι η προσπάθεια τους άξιζε τον κόπο. Η οικειότητα μπορεί πράγματι να κάνει το άτομο που υποφέρει από χρόνιο πόνο να νιώσει καλυτέρα, καθώς οι ενδορφίνες, τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού, απελευθερώνονται κατά το άγγιγμα και τη σεξουαλική πράξη.
Ταυτόχρονα το αίσθημα εγγύτητας ενισχύεται κατά τη σεξουαλική επαφή του ζευγαριού και οι δυο σύντροφοι νιώθουν πιο δυνατοί απέναντι στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, 09:08