Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει. Τις απαντήσεις τις επιμελείται η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.gr.

Εβίτα: Aιμοσφαιρινουρία. Παρουσία αιμοσφαιρίνης στα ούρα. Προκαλείται όταν συντελείται μεγάλη και γρήγορη καταστροφή ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων) στον οργανισμό με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διάσπαση της παραγόμενης αιμοσφαιρίνης. Διαφέρει από την αιματουρία στο ότι λείπουν εντελώς ερυθροκύτταρα από τα ούρα. Η α. διακρίνεται από τη μακροσκοπική αιματουρία γιατί, μολονότι και στις δύο το χρώμα των ούρων είναι βαθύ ερυθρό, στην α. η όψη των ούρων είναι διαυγής ενώ στην αιματουρία είναι θολή. Τα συχνότερα αίτια α. είναι μεγάλα εγκαύματα, μεταγγίσεις αίματος ξένης ομάδας, έντονες αιμολυτικές κρίσεις οποιασδήποτε αιτιολογίας κ.ά. Έχω μπερδευτεί. Σας ευχαριστώ πάντως

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητή,

Η  παρουσία αιμοσφαιρίνης ή και ερυθρών στα ούρα δεν αλλάζει το τρόπο διερεύνησης όταν αυτός χρειάζεται να γίνει.

Από τον έλεγχο θα προκύψει από που προέρχεται η αιμοσφαιρίνη και αν υπάρχει κάτι παθολογικό ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν λοιπόν δεν έχετε δει αίμα στα ούρα σας και απλά στην εξέταση ανευρίσκεται αιμοσφαιρίνη, τότε χρειάζεται να επαναλάβετε την γενική ούρων και αν επιμένει να γίνει ό απαραίτητος έλεγχος.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης