Την ουσιαστική ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests θα σφραγίσουν» σήμερα και αύριο τα ραντεβού των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τον SSM στη Φρανκφούρτη. Το τυπικό πέρας της διαδικασίας του τεστ αντοχής αναμένεται στις 4 ή το πιθανότερο στις 5 Μαΐου, με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς επόπτη (ΕΚΤ) και τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, Εθνική και Eurobank σήμερα, Alpha και Πειραιώς αύριο, πρόκειται να ενημερωθούν από τον SSM για τον «βαθμό» που έλαβαν στο stress test.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου επόπτη και τραπεζών που ακολουθήθηκε σε όλη τη διαδικασία, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις στις αρχές Μαΐου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα συζήτησης, αλλά όχι περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τον SSM.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν και θα υποβάλουν στον SSM τις παρατηρήσεις τους επί συγκεκριμένων σημείων του «πορίσματός» του, προετοιμάζοντας παράλληλα την επικοινωνιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του stress test στις αγορές.

Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα και αύριο, στις κατ΄ ιδίαν επαφές με τον SSΜ στη Φρανκφούρτη, οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τον «βαθμό» τους στο τεστ αντοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «βαθμός» αυτός θα εκφραστεί στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που προέκυψαν από τη διαδικασία και που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαμορφώνονται σε ένα εύρος από περίπου 5,8% μέχρι 10%. Πρόκειται για τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το δυσμενές σενάριο, οι οποίοι κινούνται άνω του 5,50% που είχε ορίσει ο επόπτης στα προηγούμενα stress tests και οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Βεβαίως, το συγκριτικό αυτό στοιχείο στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία, καθώς τα τωρινά stress tests δεν έχουν τη μορφή pass or fail και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένος πήχης (κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας) που πρέπει να περάσουν οι τράπεζες.

Ουσιαστικά και διαδικαστικά, αφού δεν υφίσταται πήχης επιτυχίας/αποτυχίας, η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κριθεί κατά περίπτωση από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, για όλες τις (ευρωπαϊκές) τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Στη συνέχεια, οι τράπεζες που θα αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών. Σε περίπτωση αποτυχίας κάλυψης με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά.

Με τον SSM, πάντως, να μη σχολιάζει καθόλου τη διαδικασία ή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, κρατώντας ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις στις αρχές Μαΐου, η αγορά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς το τεστ αντοχής.

Ειδικότερα, παρά τις αυστηρές παραδοχές του stress test, καμία ελληνική τράπεζα δεν φαίνεται να οδηγείται σε αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου, έχοντας πλέον ως μοναδικό άγχος την επίσπευση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Χθες και προχθές οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν ράλι, το οποίο φέρνει τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη της τάξεως του 20,6% από τις αρχές Απριλίου.

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,05% στις 942,06 μονάδες και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισε τις εντυπωσιακές της επιδόσεις (στο +6,23%, μετά το προχθεσινό +7,73%).

Από την αρχή του μήνα, η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 19,3%, η Εθνική 19,23%, η Eurobank 23,3% και η Alpha 17,7%. Σημειώνεται ότι οι μετοχές των Alpha Βank και Εθνικής Τράπεζας κινούνται πάνω από τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, ενώ η μετοχή της Eurobank την προσεγγίζει (υπενθυμίζεται ότι η τιμή της ΑΜΚ της Εθνικής ήταν 0,30 ευρώ, της Πειραιώς 0,30 ευρώ – προ reverse split-, της Alpha Bank 2 ευρώ και της Eurobank 1 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης