H τρέχουσα διόρθωση των μετοχών της Wall Street είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μία πτώση πάνω από 20%, καθώς υπάρχει εμπιστοσύνη στην καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό είναι το αφήγημα χρηματιστηριακών αναλυτών και άλλων παρατηρητών της αγοράς, οι οποίοι κοιτάζουν τις περιπτώσεις που ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στο παρελθόν τουλάχιστον 10% και σε ποιες από αυτές διεύρυνε τις απώλειές του σε 20% (bear market).

O S&P εισήλθε σε φάση διόρθωσης την περασμένη Πέμπτη, όταν έκλεισε 10,2% χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει στις 26 Ιανουαρίου. Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά στις δύο επόμενες συνεδριάσεις (τη χθεσινή και της Παρασκευής), καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη δύο ημερών από τον Ιούνιο του 2016 και περιορίζοντας χθες στο 7,6% την πτώση από το υψηλό της 26ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν παραβλέπουν την πιθανότητα μίας περαιτέρω πτώσης των μετοχών, αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν οι εύθραυστες οικονομικές συνθήκες που κατά κανόνα προμηνύουν μία bear market. “Απλά, δεν βλέπουμε να αρχίζει μία bear market με την οικονομία να είναι τόσο ισχυρή. Σπάνια θα δεις bear markets σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υφεσιακό”, δήλωσε ο Ράιαν Ντέτρικ, υψηλόβαθμος αναλυτής της αγοράς στην εταιρεία LPL Financial της Βόρειας Καρολίνας.

Η Goldman Sachs μέτρησε 11 πτώσεις της αγοράς, τουλάχιστον κατά 10%, από το 1976, οι οποίες δεν σημειώθηκαν σε περίοδο ύφεσης. Μόνο μία από αυτές, του 1987, κλιμακώθηκε, με την πτώση να υπερβαίνει το 20%. Μία bear market θα σήμαινε την πτώση του S&P 500 κάτω από τις 2.300 μονάδες, από το σημερινό επίπεδο των περίπου 2.660 μονάδων, “κάτι που η ιστορία δείχνει ότι είναι απίθανο να συμβεί χωρίς ύφεση”, σημείωσαν οι αναλυτές μετοχών της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.

Αν και μία ύφεση – που χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας – δεν βεβαιώνεται παρά μόνο αφού έχει επέλθει, παρατηρητές της αγορές αναφέρουν διάφορους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν 18,8% το 2018, μία αύξηση μεγαλύτερη από το 12% που προβλεπόταν στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters I/B/E/S. “Δεν ξέρεις ποτέ, αλλά και μόνο το γεγονός ότι τα κέρδη αυξάνονται τόσο πολύ, υποδηλώνει κατά την άποψή μας πολύ μικρή πιθανότητα μίας ύφεση τους επόμενους 12 μήνες”, δήλωσε ο Ντέτρικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης που προμηνύει μία ύφεση είναι η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που επίσης δεν δίνει ανησυχητικές ενδείξεις, δήλωσε ο Τζέφρι Κλέιντοπ, επικεφαλής αναλυτής για επενδύσεις στην εταιρεία Charles Schwab της Βοστόνης. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι 128 μονάδες βάσης (1,28 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερη σε σχέση με την απόδοση του τρίμηνο εντόκου γραμματίου, από 102 μονάδες βάσης στο τέλος του 2017. Οι επενδυτές θεωρούν μία τόσο μεγάλη κλίση της καμπύλης αποδόσεων ως ένδειξη οικονομικής ευρωστίας, ενώ οι οριζόντιες ή αντεστραμμένες καμπύλες θεωρούνται πρόδρομοι μίας ύφεσης.

Το 1987, το χρηματιστηριακό κραχ της “Μαύρης Δευτέρας” αποδόθηκε εν μέρει στις ακούσιες συνέπειες προγραμματισμένων συναλλαγών και καλύψεων της αγοράς (market hedges). Αντίστοιχα, στις τελευταίες μαζικές πωλήσεις ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία ότι η αγορά αιφνιδιάσθηκε από την απότομη αντιστροφή θέσεων λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων της και ότι οι συνέπειες από αυτή πιθανόν να είναι ακόμη σε εξέλιξη. “Εκεί που θα μπορούσαμε να κάνουμε λάθος είναι αν συμβαίνει κάτι όπως το 1987, όπου δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και πρόκειται για κάτι τεχνικής φύσης και μία ανισορροπία μέσα στην ίδια την αγορά”, δήλωσε ο Κλέιντοπ, προσθέτοντας: “Δεν φαίνεται να είναι αυτή η περίπτωση, αλλά είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη μεταβλητότητα στις συναλλαγές”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης